Един по-модерен Сатиричен театър от есента
Един по-модерен Сатиричен театър от есента / снимка: Сатиричен театър
Един по-модерен Сатиричен театър от есента
54589
Един по-модерен Сатиричен театър от есента
  • Един по-модерен Сатиричен театър от есента

За първи път след близо 50 години Сатиричният театър ще се сдобие с изцяло нова електроинсталация. Мащабната й подмяна вече е започнала и ще приключи преди началото на новия сезон. Ремонтът в Сатирата, който се прави с европари, включва и поставяне на климатична система в камерната зала, каквато тя досега никога не е имала. Предстои още смяна на прожектори и озвучителна техника.

Докато тече обновяването, спектакли няма да се играят. Касата на театъра ще отвори врати отново на 10 септември.

Настоящият ремонт в Сатирата е финалната част от основното обновяване на театъра, започнало още през 2005 година. За сегашните дейности са осигурени близо 740 000 лева.

Заместник-директорът на Сатиричния театър Георги Стефанов обясни пред Дарик: "Цялата идеология на проекта с ремонта на електроинсталацията е защита на хората. Навсякъде. Другата страна е обновяване на специализираната театрална техника. Това са прожектори, озвучаване на камерна зала. Ние разполагахме там с един портативен пулт с вградени ефекти. Сега си имаме съраунд система, която има съвсем други възможности. Досега нямахме например профилни прожектори. Сигурно те на вас нищо не ви говорят. Това е един прожектор, с който можеш да направиш една пътека, да светнеш примерно само един прозорец, само той да свети. Всъщност не е важно зрителят да знае кое какво е. Важното е на сцената да се създава някаква приказка. Да, досега сме я правили с първобитни средства. Сега ще я правим малко по-лесно и по-бързо".

Първата премиера в Сатиричния театър през новия сезон е планирана за октомври. Това ще е комедията на Тери Джонсън "Истерия", която ще режисира Боян Иванов. Йосиф Сърчаджиев също ще работи в Сатирата. Той ще постави пиесата "Прелестите на изневярата" на руския драматург Валентин Красногоров.

Цялото интервю със заместник-директора на Сатиричния театър Георги Стефанов можете да чуете в прикачения звуков файл