Един на всеки седем носители на ХИВ в Европа не знае, че е заразен
Един на всеки седем носители на ХИВ в Европа не знае, че е заразен / ThinkStock/Getty Images

Един на всеки седем носители на ХИВ в Европа не знае, че е заразен, сочи доклад на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в Стокхолм. Същевременно Световната здравна организация (СЗО) отчита рекорден брой на новите случаи на зараза в региона през 2015 г., предаде Франс прес.

Британски учени са на крачка от откриването на лечение за ХИВ

"ХИВ и СПИН продължават да бъдат сериозен проблем в Европа". Фактът, че според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията един на всеки седем души, които живеят с ХИВ, не знае за състоянието си, е особено тревожен. Индивидите, които са в неведение, че са заразени, не могат да се възползват от животоспасяващо лечение и продължават да предават вируса на други", казва еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис в доклада, публикуван преди 1 декември - Световния ден за борба със СПИН.

Учени разработиха USB тест за ХИВ

Докладът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията е базиран върху данни за 28-те страни членки на Европейския съюз и три държави извън него - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Във въпросните страни близо половината от случаите - 47 процента, се диагностицират на късен етап от заразата. Организацията отчита, че минават средно четири години, преди инфекцията с вируса ХИВ - причинител на болестта СПИН, да бъде диагностицирана и докладвана.

2,5 милиона души се заразяват годишно с вируса ХИВ

Сексът между мъже остава основният начин за предаване на вируса във въпросните 31 страни - 42 процента от диагностицираните случаи. Хетеросексуалните контакти съставляват 32 процента от случаите. Следва употребата на наркотици - 4 процента от диагностицираните случаи.

Същевременно Регионалният офис на Световната здравна организация за Европа, който покрива 53 европейски страни, отчита рекорден брой на новите случаи на зараза с ХИВ на континента през 2015 г. - 153 407. За сравнение - миналата година новите случаи са били 142 000.

Принц Хари си направи тест за СПИН на живо във Facebook (СНИМКИ/ВИДЕО)

Русия, където СПИН продължава да е тема табу, съставлява 64 процента от всички нови случаи в региона, който покрива СЗО, и 81 процента от новите случаи в Източна Европа. Основният начин за предаване на вируса ХИВ в Русия е хетеросексуалният секс.

Сред останалите страни с високи проценти на нови инфекции са Украйна, Беларус, Естония, Молдова, Латвия и Грузия.

Новите случаи в Централна Европа са 3 процента, а в Западна - 18 процента. "Въпреки усилията, ХИВ остава сред основните тревоги за общественото здраве в европейския регион, обхванат от СЗО, и в частност в източните страни от него", казва Регионалният директор на организацията за Европа Жужана Якаб. Якаб отправя призив за засилване на мерките в борбата срещу ХИВ/СПИН.

Източник: БТА