Учени разработиха USB тест за ХИВ
Учени разработиха USB тест за ХИВ / ThinkStock/Getty Images

Британски учени са разработили нов тест за ХИВ, който за кратко време и с голяма точност отчита наличното количество на вируса причинител на СПИН в кръвта и може да се включва към компютър подобно на USB флаш, предаде Ройтерс.

Британски учени са на крачка от откриването на лечение за ХИВ

Приспособлението е разработено от специалисти от лондонския Импириъл колидж съвместно с частната американска компания Ди Ен Ей Електроникс. Тестът използва капка кръв, за да установи наличието на вируса, и генерира електрически сигнал, който може да бъде разчетен от компютър, лаптоп или преносимо устройство.

Принц Хари си направи тест за СПИН на живо във Facebook (СНИМКИ/ВИДЕО)

Приспособлението все още е в начална фаза на разработка, но в бъдеще може да помогне на пациенти, и особено на такива в отдалечени райони, да контролират редовно състоянието си по начин, сходен с този, по който болните от диабет следят нивата на кръвната си захар.

Нов тест ще „сканира" тялото ни за всички вируси

За разлика от стандартните тестове за ХИВ, новото приспособление отчита резултатите на място за време до половин час, вместо в лаборатория за дни. В тестването му с 991 кръвни проби, устройството е отчело резултатите средно за 20,8 минути с 95 процента точност.

Около 36 милиона души по света са носители на вируса ХИВ, който причинява СПИН, като повечето от тях живеят в регионите южно от Сахара.

Източник: БТА