Държавата не помага достатъчно родителите да отглеждат децата си
Държавата не помага достатъчно родителите да отглеждат децата си / netinfo
Липсата на подкрепа от страна на държавата е една от причините майки да изоставят децата си и да упражняват насилие върху тях. Това заяви Елка Налбантова – програмен директор на фондация „За нашите деца”.

Според нея трябва се предприемат мерки преди появата на кризата, а не след това. Родителите трябва да бъдат подкрепени по начин, който би ги накарал да не изостяват децата си, а да ги отглеждат.   

Сред причините за изоставяне на децата са неуспешният опит да се задържи партньора или срамът от раждането, когато става дума за по-малки или затворени общности. Според Налбантова обаче основни проблеми са: “Първо, никой в страната не обучава родителите как те да бъдат родители. Второ – тези от нас, които израстват сред насилие и си изграждат ниска самооценка, е твърде възможно на по-късен етап да бъдат родители, които не подкрепят децата си, дори да станат насилници и да стигат до крайност. Ако такъв човек получава подкрепа от социални работници, психолози и терапевти, има голям шанс това да не му се случи”. Липсата на тези превантивни мерки води до повторение на ситуацията, като в бъдеще изоставените или малтретирани деца повтарят грешките на родителите си.

През 2007 година общо 2083 деца са били изоставени в домовете за медикосоциални грижи за деца, от 1118 новородени. Според Иванка Шалапатова, директор на фондация „За нашите деца” проблем остава незнанието на медицинския персонал за различните алтернативи и при сблъсък с проблемни родители те дават съвет детето да бъде изоставено.