Два музея искат находките от могилите край Сливен
Два музея искат находките от могилите край Сливен / netinfo

Директори на два национални музея са искали откритите от експедицията на д-р Георги Китов в Далаковата могила край Сливен тракийски предмети, стана ясно на пресконференция на археолога днес. „Намереното от експедиция ТЕМП остава в Регионален исторически музей Сливен” – категоричен е Китов.

Находките са прибрани в музея, предстои реставрацията им. Постоянната Комисия по култура и образование към Общински съвет – Сливен вече е одобрила предложението за отпускане на 800 000 лева за закупуване на блиндирани витрини, в които да бъдат изложени намерените златни и сребърни накити, ритони и маска, каза директорът на музея Георги Кюпчуков.

Предложението ще бъде гласувано на сесия на общинския съвет на 26 юли. Ще се търси възможност могилите, където бяха открити тракийските находки, да бъдат превърнати в туристически обекти – допълни кметът Йордан Лечков. Археолозите в момента работят на Таневата могила в землището на село Калояново – каза д-р Китов. Разкопките на експедицията обхващат тракийски могили в землищата на пет сливенски села - Тополчане, Калояново, Трапоклово, Горно Александрово и Блатец.

Други новини от Сливен