Доказано: ежедневен стрес = слаба памет
Доказано: ежедневен стрес = слаба памет / снимка: БГНЕС

Ежедневният стрес е причина за затруднено запаметяване при младите хора. Това твърдят професори от Медицинския университет и университетската болница „Свети Наум" в столицата. Двете институции организират информационна кампания под мотото „Не си изпускай мисълта". В рамките на инициативата до 13-ти юни студенти по медицина ще тестват способността за концентрация на гражданите в София.

Стресът всъщност е доста приятно изживяване, обясни професор Иван Миланов, директор на болница „Свети Наум". „Защото това е едно състояние, в което нивото на кортикостероидите в организма се повишава рязко. Това кара човека да се чувства добре, особено мъжа, той се чувства като ловец”, каза той за Дарик.

Продължителното отделяне на хормони обаче води до трудно възпроизвеждане на информация и запаметяване на нова информация още, когато човек е на 30-35 години. Затова професор Миланов препоръчва приемането на биологично активни вещества. „Да наблегне на плодове, на билки и на други растителни извлеци, които повлияват свободните радикали. Много странно е, но се доказва, че консумацията на боровинки повлиява оксирадикалите на мозъка. Вторият известен медикамент – това са екстрактите на гинкобилобата”, обясни още той.