Разговорът за депресията никога не може да тръгне леко и да звучи много оптимистично, защото по същество това състояние няма нищо общо с оптимизма. Напротив, то се намира точно на другия полюс на оптимизма - там, където властват мрачните мисли, чувството за безнадежност и апатията.

Депресията е най-често разпространената психична болест - всеки шести човек поне един път в живота си изпада в депресивен период, а в последните години тази честота нараства. Много от нас имат регулярни периоди през годината, в които депресията овладява живота им, а остане ли нелекувана, тя може да се превърне в наш постоянен спътник.

Ако не знаете дали страдате от депресия, но често се чувствате потиснати, без интерес към заобикалящия ви свят, тревожни и самотни, страдате от безсъние и тежки мисли, то най-вероятно сте точно в такова състояние. То в никакъв случай не трябва да бъде оставяно да се „оправя“ от само себе си, нито да бъде неглижирано.

Още с първите симптоми - повишена умора, ниска енергия, намален интерес към неща, които доскоро са предизвиквали ума ви - трябва да вземете мерки. Ако те продължат повече от две седмици, значи със сигурност си имате работа с началото на депресивен период.

депресия
iStock/Getty Images

Причините за него могат да бъдат най-разнообразни и често - непредвидими или пък трудни за отгатване. Стресът и всекидневни лоши навици, отровна среда или травми в детството са част от тях. Депресията засяга тежко не само настроението ни, но и чувствата, мислите и функциите на тялото, а когато се развие в пълнота, можем да стигнем до много ниска самооценка, промени в теглото, съня, сексуалната активност и дори суицидни мисли.

Ако към този момент още не сте потърсили помощ от специалист, на този етап това е повече от задължително! Моля, обърнете се веднага към психиатър или терапевт, защото депресията може да бъде овладяна и лекувана, но първата крачка към това е споделянето и търсенето на помощ.

В случай, че симптомите са по-леки и се чувствате способни да се справите с тях сами, то тогава направете го в първия момент, в който разберете, че нещо не е наред. Споделете тревогите и страховете си с близки хора, променете онези навици в живота си, които ви носят напрежение, опитайте се да намалите стреса, колкото и клиширано да звучи. И се подсигурете със средство, което гарантирано ще намали симптомите на депресия, при това - под формата на природен продукт.

Remotiv® е растителен продукт, използван за краткосрочно лечение на симптоми на лека до умерена депресия, който може да бъде прилаган без рецепта. Симптомите, при които е приложим, включват депресивно и лабилно настроение, вътрешно безпокойство, тревожност, състояние на напрегнатост, включително трудно заспиване и неспокоен сън.

Продуктът съдържа стандартизиран екстракт от Hyperici herba (стрък жълт кантарион), а ефектът от него идва при прием от поне 4 седмици. При наличие на симптоми на депресия, тревога, трудно заспиване, мрачни мисли и лабилно настроение, препоръчваната доза за възрастни над 18-годишна възраст е 1 таблетка два пъти дневно, сутрин и вечер, по време на или след хранене. Таблетките не трябва да се дъвчат, а препоръчителният период на прием е до 6 седмици. В случай, че симптомите ви се влошат, задължително потърсете лекарска помощ и помнете - депресията не е нещо срамно. Тя е състояние, в което може да изпадне всеки, а пътят навън, колкото и да е труден понякога, все пак съществува. 

Remotiv® е растителен лекарствен продукт. Съдържа екстракт от жълт кантарион. Лекарство за възрастни над 18-годишна възраст. Отпуска се без лекарско предписание. Преди употреба прочетете листовката. Рег. No. A0240/10.10.2019 КХП No BG/MA/MP-44758/26-02-2019