България участва с 25 проекта в конференция за университетски обмен
България участва с 25 проекта в конференция за университетски обмен / netinfo

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев откри 14-та конференция на Комитета на министрите на страните-участнички в Централноевропейската програма за университетски обмен. Тази година България е председател на програмата и участва с 25 проекта в нея, стана ясно на откриването.

„Това е най-значимата Централноевропейска инициатива за академичен обмен. България има вече голяма традиция в участието на тази програма”, каза министър Вълчев.

Програмата сега е в третата си фаза, която се занимава с научни изследвания. От българските висши училища през настоящата година в инициативата участват различни университети от цялата страна, между които са Софийският университет „Свети Климент Охридски”, Югозападният университет в Благоевград, УНСС, Техническият университет в София, Медицинският университет, Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и други.

Всяка страна, участник в програмата трябва да отпусне поне 100 месечни стипендии на студенти и преподаватели. Това обясни главният координатор на програмата Елизабет Сорантин и допълни, че всяка държава отпуска средно между 400 и 600 месечни стипендии за една академична година, като най-много са австрийските. Те поемат и всички разходи по администрирането на програма.

Всяка държава определя каква сума ще изплаща, като стипендиите отговарят на условията на живот във всяка страна. В България размерът на стипендии за преподавателите и докторантите е 210 лева и 135 лева – редовните студенти. Министър Вълчев заяви, че размерът на тези стипендии ще бъде пропорционално увеличен. Сред държавите, участващи в инициативата са Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Сърбия, Черна гора и други.