/ ThinkStock/Getty Images
България е домакин на Световното първенство по шахмат за незрящи
98355
България е домакин на Световното първенство по шахмат за незрящи
  • България е домакин на Световното първенство по шахмат за незрящи
България е домакин на осмото Световно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи хора. 16 отбора ще вземат участие в надпреварата, като страната ни е представена от два състава. Турнирът се организира веднъж на четири години, а последният шампион е отборът на Полша. Тя, заедно с Русия, Украйна и Испания са сред водещите сили в брайловия шахмат.
 
Шахматът е изключително важен за незрящите. Защо е така, обяснява президентът на Международната федерация по брайлов шахмат д-р Чародата Джадав: "Това е единственият спорт, при който е възможно лице, което не може да вижда добре, да играе с лице, което вижда нормално. Няма никакви промени на правилата, когато играят незрящи. За незрящите шахматисти са валидни всички международни критерии".
 
Българският първи тим заема временното четвърто място. На олимпиадата миналата година сме били 11-ти, а целта сега е влизане в шестицата в крайното класиране. Основният проблем на нашите отбори е, че няма млади попълнения.
 
Обикновено децата със зрителни увреждания се освобождават от физическо възпитание, а това е проблем, смята Иван Янев, председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания": "Защото именно в детска възраст се изграждат тези качества, които може единствено спортът, и в частност шахматът да даде: воля за победа, логическо мислене, а за другите спортове и физическа култура. Това е наистина огромен проблем за нас".
 
Той призова родителите на децата със зрителни нарушения да ги насочват към шахмата, защото той развива не само логическото мислене, но и редица други полезни качества.