Боян Биолчев получи наградата за български роман
Боян Биолчев получи наградата за български роман / netinfo

Боян Биолчев получи наградата "Вик" за български роман на годината. Церемонията по връчването във Военния клуб беше уважена както от политици, така и от творците Любомир Левчев, Ставри Калинов, Греди Асса.

Лауреатът, който се оказа и фаворит на читателите, които бяха петият член на журито, получи 10 хиляди лева и превод на романа си "Амазонката на Варое" на английски език.

Общо 67 текста се състезаваха за наградата "Вик". Сред 62-мата автори са Александър Томов, Валери Стефанов, Васил Кинов, Виктор Пасков, Вили Цанков, Владимир Зарев, Едвин Сугарев, Леа Коен, Марко Семов.

Ректорът на Софийския университет обяви, че дарява отличието си за учредяването на конкурс за стихотворение и разказ, написани от български студент.

Биолчев добави, че това е първата му награда за литература в България. Преди 18 години получил приз за сценария на филма "Вик за помощ" на режисьора Никола Рударов и също я дарил - на читалището в Царево.

Боян Биолчев е роден на 11 декември 1942 г. в София. Завършил е полска филология в Ягелонския университет в Краков, Полша. Защитава магистърска степен като възпитаник на проф. Кажимеж Вика. Постъпва като аспирант в СУ през 1969 г. Преподава в университета от 1972 г., през 1995 година е избран за декан на Факултета по славянски филологии, а през 1999-а - за ректор на СУ. Преизбран е през 2003 г.

Биолчев е автор на над 200 научни публикации - студии, статии, предговори, научни съобщения, на около 20 белетристични книги – сборници с къси разкази и с новели, романи, книги за деца, на филмови сценарии за игрално и документално кино.