Болни от муковисцидоза българи живеят по-малко от европейците, страдащи от същото заболяване
Болни от муковисцидоза българи живеят по-малко от европейците, страдащи от същото заболяване / netinfo

Българи, болни от муковисцидоза, живеят десет години по-малко от европейците, страдащи от същото заболяване.

Това каза пред журналисти Иванка Галева, председател на Българската асоциация по муковисцидоза. Галева участва в семинар, посветен на генетичните заболявания.

Болните от муковисцидоза българи живеят до 32-годишна възраст, като смъртността на децата, преди да навършат една година, е много голяма, каза тя. Българите, болни от муковисцидоза, са 180, като 91 от тях живеят в София. От общия им брой 10 процента са с турски произход, а 5 процента са роми. Болестта поразява в еднаква степен и двата пола.

Пренаталната диагностика за муковисцидоза се прави, само ако един или двамата родители носят гена на болестта. Шансовете да се роди здраво дете при болни родители са 75 процента. Болестта е генетична и над хиляда мутации на един ген могат да доведат до появата й.

Педиатрите и общопрактикуващите лекари трудно разпознават муковисцидозата, но при най-малки съмнения за наличието й, трябва да подложат детето на изследвания, които се извършват в големите университетски болници.

Заболяването муковисцидоза е най-честата наследствена болест със социално значение при бялата раса. При европейците муковисцидозата се среща при едно на 2500 новородени деца, а един на всеки 25 човека е носител на гена, без да е болен.

Страданието засяга целия организъм, но най-често поразява белите дробове и панкреаса. В най-тежките си форми заболяването води до фатален изход през първата година на живота, но не малка част от децата имат шанса да достигнат до почти нормално развитие в зряла възраст, каза още Галева.

Лечението в България се извършва с няколко орални и инхалаторни медикамента. От тях само два се осигуряват от Министерството на здравеопазването, а останалите пациентите си ги купуват сами, обясни тя. По думите й за един месец лечението струва около 500 лева.