витамин В12
витамин В12 / ThinkStock/Getty Images
Близо една пета от хората у нас страдат от недостиг на витамин В12. Най-вече това са веганите и вегетарианците, но и пациенти с гастроентерологични и автоимунни заболявания. Проблемът често остава скрит и се поставят грешни диагнози като множествена склероза, аутизъм, деменция. Недостигът на витамин В12 може да бъде установен чрез скрининг и това да предотврати сериозни увреждания, предупреждават лекарите.

Подхождайте внимателно към приема на витамин С

Широк е кръгът на хората, при които може да се появи недостиг на витамин В12, обясни д-р Мария Папазова. "В рисковата група са бременните, децата, вегани, вегетарианци, злоупотребяващите с алкохол, наркотици, райски газ", допълни медикът.

витамин В12
ThinkStock/Getty Images

Сигналите, които говорят за недостиг на витамин В 12 са различни, каза Сали Пачолок, медицинска сестра в спешното отделение на университетската болница в Мичиган, САЩ. Самата тя страда от такъв недостиг и е посветила живота си на борбата срещу него. "Това са симптомите на неврологични и психиатрични заболявания, както и тревожност, депресия, отпадналост, умора", посочи тя.

Недостигът на витамини намалява сексуалното желание

Ако човек има съмнения, добре е да си направи скрининг. Но стойностите, които се приемат за нормални у нас, са силно занижени, обясни д-р Папазова. Пълният скринингът за дефицит на витамин В12 струва около 80 лв. и не се поема от Здравната каса. Ако човек не може да си го позволи, е по-добре превантивно да взима такава добавка, защото предозирането с него е невъзможно, съветва още д-р Папазова.