Ал Гор получи официално Нобеловата награда
Ал Гор получи официално Нобеловата награда / БГНЕС
Страните, които отделят най-големи количества въглероден диоксид – Съединените щати и Китай, трябва да намалят емисиите си, за да не осуетят международните усилия в борбата срещу климатичните промени. Това заяви бившият американски вицепрезидент Ал Гор в речта, с която прие Нобеловата награда за мир за 2007 г..

Гор подчерта, че двете страни ще имат решаващо влияние дали борбата срещу глобалното затопляне ще е успешна или не. Всяка от двете държави трябва да спре да се оправдава с поведението на другата, за да блокира международните усилия по въпроса, призова той. Гор отбеляза, че все още не е прекалено късно администрацията на американския президент Джордж Буш да промени мнението си и да заеме по-конструктивна позиция. Той обаче изрази увереност, че наследникът на Буш, който ще бъде избран през ноември догодина, ще промени позицията на страната по въпроса за климатичните промени.

Ал Гор получи днес официално Нобеловата награда за мир за 2007 г. заедно Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. На церемония в кметството на Осло бившият американски вицепрезидент и индиецът Раджендра Пачаури, лидер на Междуправителствената група за климатичните промени, получиха златен медал, Нобелова диплома и чек за 1,1 млн. евро от ръцете на президента на Нобеловия комитет Оле Мьос, предаде Франс прес.

Неуспелият кандидат за Белия дом през 2000 г., Гор заяви, че не вижда в Нобеловата награда реабилитация за изборната загуба с нищожна разлика и след дълги съдебни битки срещу Джордж Буш. Оттогава той се посвети на мисията да алармира света за екологичните заплахи и получи американската награда "Оскар" за документалния филм "Неудобната истина".