Ал Гор
Ал Гор / снимка: БГНЕС

Алберт Арнолд "Ал" Гор, Младши е роден на 31 март 1948 година във Вашингтон, САЩ.

Той е американски политик, преподавател, бизнесмен и природозащитник, носител на Нобелова награда за мир през 2007.

Алберт Гор заема 45-я вицепрезидентски пост в администрацията на Бил Клинтън от 1993 до 2001 година. Преди това е бил в камарата на представителите и сенатор от щата Тенеси.

Гор беше номиниран от демократите в кампанията за президент на САЩ в изборите през 2000 година. Ал Гор печели по популярност с около половин милион гласа повече от претендента си от Републиканската партия Джордж Уокър Буш, но според американския избирателен закон губи по избирателни квоти с 271 на 266.

Гор понастоящем е президент на телевизионния канал Current TV, председател на Generation Investment Management, член на съвета на директорите на Apple Computer и неофициален съветник на ръководството на Google. Той преподава в областта на глобалното затопляне или както той го нарича "климатична криза".

Ал Гор се появява на видеомузикалните награди на MTV на 31 август 2006 година и държи реч за глобалното затопляне.

Има спекулации за евентуалното кандидатиране на Ал Гор за президент на изборите през 2008 г., но самият той казва: "Не възнамерявам да се кандидатирам за президент отново”, но не изключва бъдещето си от политиката.

На 12 октомври 2007 година е присъдена Нобелова награда за мир на Ал Гор и на отдела на ООН по въпросите на климата за усилията им за повишаване на информацията за климатичните проблеми (IPCC).

Източник: Уикипедия