/ БГНЕС, архив
85 популярни личности подкрепиха Гарелов за шеф на БНТ
94371
85 популярни личности подкрепиха Гарелов за шеф на БНТ
  • 85 популярни личности подкрепиха Гарелов за шеф на БНТ
Служителите в Българската национална телевизия (БНТ) трябва отново да имат самочувствието, че работят там. Това заяви пред Дарик журналистът Иван Гарелов, който е и кандидат за директор на обществената телевизия. Той получи подкрепата от 85 души, сред които и конкурента му за поста -  Емил Кошлуков.

Списъкът с имената бе изпратен до медиите днес. В него са бившите министри на културата в кабинетите на Борисов - Вежди Рашидов и Божидар Димитров. Подписали се са четирима академици - Антон Дончев, Светлин Русев, Благовест Сендов и Стефан Воденичаров. Сред поддръжниците са още основателят на Атлантическия клуб Соломон Паси, генералите Димо Гяуров и Богомил Бонев, бившият вицепремиер Димитър Луджев.

Вижте кои са кандидатите за генерален директор на БНТ

Гарелов получава подкрепа и Елена Йончева (настоящ депутат от БСП), издателите на вестниците "24 часа" и "Труд" Венелина Гочева и Петьо Блъсков, бившият главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, Мартин Карбовски, Иван Кулеков. Много хора на изкуството също са се обявили в подкрепа на Гарелов, който за кратко бе говорител на служебния премиер проф. Огнян Герджиков.

Защитата на концепциите на одобрените кандидати ще е на 21 и 22 август, а ден по-късно петимата членове на Съвета за електронни медии ще гласуват новия шеф на националната телевизия. Ако никой не получи поне три гласа на три поредни заседания, процедурата се прекратява, а настоящият генерален директор Вяра Анкова ще продължи да заема поста до избор на нов генерален директор.