63% от младежите излизат вечер, за да пият
63% от младежите излизат вечер, за да пият / снимка: sxc.hu

63 на сто от младежите излизат вечер с ясното съзнание да пият. 54 на сто от българските младежи се напиват поне веднъж месечно. 14 процента от младите българи шофират под влияние на алкохол. Това, сочат данни от проучване на Изпълнителната агенция за здравето и потребителите на Европейската комисия. Данните от изследването, продължило две години, са представени преди дни на финалната конференция в университета в Торино. Проучването обхваща повече от 1 040 младежи от Видин, Русе, Велико Търново, Габрово, Сливен и Бургас.

Според изследването българите влизат най-трезви в заведение със средно 0.18 промила алкохол, но бързо наваксват до 0.45 промила.

Единайсет на сто от анкетираните младежи от европейски страни планират да шофират, въпреки че концентрацията на алкохол в кръвта им е над 0.5 промила, като 6 процента се качват в автомобила си веднага, а други 5 процента малко по-късно. За България цифрите съответно са 6, 1 и 5 процента, сочат данните, цитирани от БТА.

Количеството на употребения алкохол води до минимална промяна в реакциите при шофиране при мъжете, сочат данните. Докато при жените е точно обратното - рязко се повишава способността да се реагира при намаление на концентрацията на алкохол в кръвта и рязко се влошава при увеличение, отбелязват авторите на проучването.