30% от мъжете и 47% от жените у нас страдат от разширени вени
30% от мъжете и 47% от жените у нас страдат от разширени вени / netinfo

У нас 30 на сто от мъжете и 47 на сто от жените страдат от разширени вени, а между 1 и 2 процента са българите, които предприемат лечение. Това каза в Националния пресклуб на БТА проф. Тодор Захариев, председател на Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия, позовавайки се на данни на дружеството.

Най-засегнати от това заболяване са възрастовите групи между 35-50 години /36 на сто/, хората между 51 и 64 години /48 на сто/ и възрастните над 65 години /52 на сто/.

Хроничната венозна болест започва в началото с привидно безобидни симптоми - като тежест в краката, болка или отичане в края на деня, обясни проф. Захариев.

Той изброи основните причини за хроничната венозна болест. На първо място е фамилната обремененост, като такъв проблем имат около 80 на сто от пациентите с това заболяване. Друг негативен фактор е начинът на живот - най-често при хората, работещи прави, както и при тези, които работят седнали без да се движат. Характерното за заболяването е, че се среща повече при жените - по-често при бременност и раждане, допълни лекарят.

Според проф. Захариев хроничната венозна болест се среща и при неработещите, които не се движат и са склонни към затлъстяване. Специалистът отбеляза, че за страдащите от разширени вени е необходима диета с повече фибри, която да регулира стомашно-чревния тракт.

Лечението на това заболяване е комплексно и има индивидуален подход, каза проф. Тодор Захариев. Той допълни, че болните могат да носят ластични превръзки, или да им бъде приложено медикаментозно или оперативно лечение.

Дружеството по ангиология и съдова хирургия и Националното дружество по флебология обявяват 17 и 18 юни за "Дни за борба с разширените вени". На тези дати в София, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Стара Загора ще има безплатни профилактични прегледи. Специалистите ще приемат пациенти от 14.00 до 19.00 часа след предварително записване.