Франсоа Митеран
Франсоа Митеран / Gulliver/Getty Images
Вече пораснала ученичка си спомня за посещението на Митеран във Френската гимназия
100358
Вече пораснала ученичка си спомня за посещението на Митеран във Френската гимназия
  • Вече пораснала ученичка си спомня за посещението на Митеран във Френската гимназия
Атмосферата беше непринудена, нямаше инструкции какви въпроси можем да задаваме, а училището ни беше ремонтирано, но само първите два етажа. Това разказа Мариета Ангюшева във връзка с посещението на френския президент Франсоа Митеран. Тя е завършила Деветаа френска гимназия и тогава е била в 10 клас. Днес се навършват 30 години от емблематичното посещение, когато френският президент освен че закусва с дисиденти, посети Софийския университет и Френската гимназия.
 
Мариета Ангюшева разказа още: "Споменът е още много жив в мен. И е малко смешен, защото за всички нас това беше голямо събитие. Но най-приятното нещо от него беше, че имахме десет дни повече ваканция, тъй като първите два етажа на гимназията трябваше да бъдат ремонтирани. Предполагаше се, че президентът няма да се качи до третия и четвъртия етаж, но тръгна виц сред учениците, че те ще бъдат боядисани, когато испанският крал Хуан Карлос дойде на посещение. Тогава Френската и Испанската гимназия съжителстваха в една и съща сграда. Естествено, двама-трима ученици от нашия клас бяха приканени да не дойдат на срещата, докато двама-трима от други класове бяха поканени да дойдат в нашия клас".

2015: Борисов се срещна с президента на Франция Франсоа Оланд
 
"Митеран закъсня, но малко при да влезе, при нас се яви един агент по сигурността, който ни каза: "Другарят Митеран идва". Това "другарят" много ни разсмя и някак ни отпусна секунди преди самият президент да влезе в класната стая. Ние се изправихме като един, поздравихме го и седнахме. Учителката ни, която беше изключително елегантна дама - Илка Антонова, му каза, че точно в този момент изучаваме Романтизма и една от моите съученички рецитира на френски любимото стихотворение на Митеран "Езерото" на Алфонс дьо Ламартин", спомня си още Мариета Ангюшева.
 
"Имахме възможност да задаваме въпроси. Оказа се, че моите съученици момчетата са много смели, много начетени и добре ориентирани в политическия контекст. Учудващо, нямаше предварителни инструкции какви въпроси може да задаваме. Не си спомням въпросите, но бяха нестандартни и смели, дръзки дори, бих казала. Президентът Митеран отговаряше изключително спокойно и това, което най-много ме впечатли е, че той създаде много непринудена атмосфера още от първия момент на влизането си в класната стая. Почувствахме се значими и в същото време си дадохме сметка, че пред нас се отварят много хоризонти, които просто трябва да сграбчим и да следваме", разказва с умиление Ангюшева.