Gong.bg стана на 10 години, а баскетболът стана на 125 неотдавна.

И тъй като още има доста да догонваме славата на тази така магическа игра, си признаваме с ръка на сърцето, че с огромни затруднения сформирахме този Топ 10 на най-великите баскетболисти в историята на играта.

Любимата игра.

(Може и да не сте съгласни с нашата подредба, но все пак имаме рожден ден, бъдете добри.)

№1 Майкъл Джордан

Всякак си ще е трудно да съберем само 10. Истината обаче е, че най-великият е само един. Поне все още. Затова за да се улесним със заданието, ще започнем от него. Най-великият, the best of the best, le creme de la creme, GOAT (greatest of all time).

Знам, че останалите класации започват от 10 към 1.

Ние започваме с него. Майкъл Джордан. №1 за всички времена.
6 титли на НБА (6 от 6), 6 пъти MVP на Финалите, 5 пъти MVP на редовния сезон.

През 1988, още преди да дойде първата титла, той става MVP, Най-добър защитник на сезона и Най-добър реализатор...

Да, факт е, че Джордан имаше късмет (предполагам, че думата е късмет), да играе с невероятните Скоти Пипън, Хорас Грант, Денис Родман до себе си. Да му бъде треньор гениалният Фил Джексън. Въпреки това, Джордан си остава като характер, лидер, личност, харизма, №1 и до ден днешен. Въпреки конкуренцията от №2, лидерът на съвременния баскетболен свят.

№2 ЛеБрон Джеймс

Под №2 идва най-завършеният баскетболист в модерната епоха. Уникален атлет, който спокойно може да се състезава във всеки вид спорт на света. За феновете на баскетбола естествено е супер, че си е избрал точно този.

Отричан от много, заради трудните 4-ти части, прехвърлянето от Кливлънд в Маями и обратно, желанието му да се налага над треньори и съотборници, фактите няма как да бъдат отречени.

ЛеБрон си осигури мястото в историята на НБА с обрата от 1-3 в последните Финали.

Засега 3 титли, 3 пъти MVP на Финалите, 4 пъти MVP на редовния сезон. На 32 години, Джеймс има още няколко силни сезона пред себе си, за да докаже статута си, а защо не и да стане №1 в следващата класация Топ 10?!

Доминиращ с физика, универсален с всички баскетболни умения възможни и безкрайно интелигентен, ЛеБрон Джеймс е Майкъл Джордан за младото поколение, и това е.

№3 Коби Брайънт 

Под №3 идва още една противоречива фигура, която обаче е свързващото звено между онова невероятно старо баскетболно време и бъдещето на ЛеБрон и компания.
Коби Брайънт се превърна от глезеното капризно дете на НБА в една от най-елегантните и силни фигури на своето време.

20 сезона в НБА, половината от които хората го сочеха с пръст, и другата половина, в която стояха безмълвни от геройствата му.
За да го изпратят накрая с почести и много сълзи.
20 сезона единствено и само в неговия клуб - Лос Анджелис Лейкърс. Нищо не успя да изкуши Коби да напусне дома си, в който донесе пет шампионски титли на Лигата. В клуб, в който са играли легенди като Меджик Джонсън,

Карим Абдул-Джабар, Шакил О`Нийл, Коби стана най-добрият.
81 точки в един мач. Играл с всякакви различни контузии. Съден и оправдан за изнасилване, баща на три дъщери. Абсолютното превъплъщение на лошото момче в перфектния джентълмен. Коби Брайънт. От №8 до №24 на гърба си и пълната промяна.
Цифрите - пет титли, два пъти MVP на Финалите, веднъж MVP на редовния сезон, два пъти топреализатор на НБА.

№4 Бил Ръсел

Заради уникалните цифри, №4 ще бъде именно на тази позиция. Надали скоро някои баскетболист ще успее да подобри постижението на Бил Ръсел.
С екипа на Бостън Ръсел печели 11 титли в 13 сезона!!! 11!!!

Пет пъти MVP, олимпийско злато и титла от колежа са добавени на сметката на центъра, чийто потник с №6 стои окачен в залата на Бостън Селтикс.
Неотдавна Бил Ръсел навърши 83 години, а уникалното му постижение ще си остане още за много напред.

№5 Ървин "Меджик" Джонсън

Става все по-трудно да подреждаме играчите в класацията.

Под №5 и №6 заедно, защото просто е невъзможно да определим кой е по-по-най, ще поставим две уникални легенди на НБА, с две тотално различни съдби.

Кариерата на Ървин "Меджик" Джонсън бе прекратена рано заради HIV вируса, който един от най-феноменалните плеймейкъри на НБА призна, че има през 1991-ва година. След четири години пауза, Меджик стъпи обратно на паркета и поигра малко, но на 36 вече сложи край на кариерата си.

Пет титли, 3 пъти MVP на Финалите и още толкова на редовния сезон, въпреки съкратената му кариера...

Сега Меджик е обратно в Лейкърс, като президент, за да върне славата на тима.
Тим, с който другият ни играч на позиции 5-6 в класацията, изигра 14 сезона в НБА.

№6 Карим Абдул-Джабар

Карим Абдул-Джабар, 218 сантиметра, от Ню Йорк. Олицетворение на постоянството и силата. Наричан от много други НБА легенди най-великия за всички времена.
6 пъти шампион, 6 пъти MVP на редовния сезон и два пъти на Финалите.
И Милуоки, първият му отбор, и Лейкърс, оттеглиха №33 от употреба в чест на Карим.

№7 Тим Дънкан

Има причина прякорът му да е Big Fundamental (от фундамент-основа).
Тим Дънкан е нещо неповторимо. Центърът на Сан Антонио Спърс, който неотдавна приключи кариерата си, е олицетворение на основите на баскетболната игра в нейната най-чиста форма.

За Тими играта беше лесна, защото бе здраво стъпил на земята. Защото я мислеше с лекота и изпълняваше без колебания указанията на гения Грег Попович.
Без да блести, без да прави каквото и да било впечатление, Дънкан остави трайна следа в баскетболните фенове от своето поколение.

Вероятно Шакил О`Нийл ще се помни повече, заради шумотевицата, екшъна, мощта.

Тихата сила на Тим Дънкан обаче е това, което го постави на 7-то място.
4 титли на НБА, три пъти MVP на Финалите и два пъти на редовния сезон.

№8 Шакил О`Нийл

Естествено, след Big Fundamental да сложим и Big Aristotel. Само един от многото прякори на Шакил О`Нийл. Заради колоритния му (и много грамадански) образ, цифрите някак изглеждат малки.

4 титли на НБА, три пъти MVP на Финалите и веднъж на редовния сезон, два пъти топреализатор на Лигата.
Шак изкара 19 сезона, а около 15 от тях бяха доста успешни.

Доминация и абсолютна мощ направиха О`Нийл най-добрият център в новата история.

И ако си мислите, че Дуайт Хауърд примерно е нещо страшно... пуснете си клипчетата на Шак от края на 90-те и началото на 2000.
Някак логично, Шак отнесе таланта си след паркета в тв студиото и в момента се справя не по-зле със задълженията си на анализатор за ESPN… и с не по-голям финес...

№9 Лари Бърд

Когото и да пропуснем от Лари Бърд, Уилт Чембърлейн, Хаким Олайджуон, Доктор Джей, все ще си е загуба.
Ще се спрем на Лари Бърд от тях обаче, защото №10 е запазено, резервирано, и много специално.
Та, Лари Бърд.

Цялата професионална кариера на Лари, не случайно наричан Легендата, Бърд преминава в Бостън Селтикс.
№33 там отдавна е религия.

Три титли, два пъти MVP на Финалите и три на редовния сезон, и цифрите дори нямат значение, защото Лари Бърд просто е удоволствие за окото.
Дори да не бе спечелил нищичко в кариерата си, той пак щеше да бъде един от най-страхотните баскетболисти в историята.

Универсален, перфектен стрелец, и с инстинкт за милиони. Без да има никакъв атлетизъм, Бърд убива конкуренцията безпощадно.
Лари Бърд е един от хората, които поставиха НБА на картата на света за милиони извън САЩ, затова заслужава признанието, което му се дава.

№10 Дирк Новицки

Под този номер ще включим няколко европейски играчи, които нямат всички успехи и титли на гореспоменатите, но мястото им в историята е толкова огромно, че просто няма начин.
А и са ни на сърце.

Голямото сърце на Дирк Новицки, в комбинация с феноменалния талант на германеца го прави може би единственият европеец, който в действителност има място в подобна класация.

Новицки донесе титла на своя Далас, при това побеждавайки страховития Маями на ЛеБрон Джеймс и Дуейн Уейд във финалната серия.
Дирк играе вече 19-я си сезон в НБА, всичките за Далас.

Новицки е първият европеец, титуляр в Мач на звездите, първият европеец MVP на редовния сезон, а в момента е 6-ти в класацията на топреализаторите за всички времена. Естествено, и най-добрият реализатор, роден извън САЩ, в историята на НБА.

Сигурно има и още.

Най-полезен играч на редовния сезон от 2007-ма, MVP на Финалите от 2011-та, когато печели и титлата с Далас.
Между другото е и MVP на Световно и Европейско първенство, и топреализатор на Световно.

Един от едва 7!!! играчи в историята от клуб 50-40-90 - 50% и повече стрелба общо, 40% стрелба от тройката и 90% от наказателната линия.
Майкъл Джордан обяви Дирк за един от четиримата баскетболисти, които доближават успехите му в новата ера на НБА (след ЛеБрон Джеймс, Коби Брайънт и Тим Дънкан).

Разбира се, Тони Паркър и неговите успехи със Сан Антонио Спърс също не са по-малки – четири титли, MVP на Финалите от 2007-ма, но може би в сянката на Тим Дънкан и Ману Джинобили. Първият не-американец ставал MVP на финалната серия.

И тъй като баскетболът далеч не е само НБА, ще споменем и някои легенди - Сергей Белов, Дражен Петрович, Арвидас Сабонис, Крешимир Чошич, Никос Галис, Радивой Корач, Оскар Шмидт... С феноменални кариери и огромни заслуги за баскетбола по всички краища на света. Поклон за много от тях, които вече не са сред нас.