Учител от Плевен е под карантина след един положителен бърз антигенен тест и три отрицателни - два бързи антигенни теста и един PCR тест.

Той е част от група учители, които са си направили бърз тест пред РЗИ преди първия учебен ден. „Тестът ми беше взет в 10:00 часа, а резултатите ми бяха обявени в 16:00 часа.

Нямам абсолютно никакви симптоми. След първия тест отидох при личния си лекар и си направих още един. Той показа първия отрицателен резултат. Съпругата ми ме посъветва да ида в лицензирана лаборатория, от където направеният тест също е отрицателен”, разказва Николай Стоев.

Мъжът няма документ от РЗИ, че е с положителна проба, предава NOVA. Когато отива на място, за да изясни ситуацията, учителят е нахокан, извикана е и полиция.

В Плевен продължава инициативата за имунизация с ваксина по желание

„Казаха ми, че нямам право да си правя никакви тестове, при положение, че първият ми тест е положителен. PCR тестът ми е от 16 септември, който също е отрицателен. Оказва се, че съм вписан в списъка за карантинирани не на 14 септември, а четири дни по-късно. В същото време, ден по-рано вписват моята съпруга, която въобще не е ходила на тестове”, добави още Николай Стоев.

„Той показва положителен резултат на теста, който се вкарва в националната система. Според една заповед от декември месец равнозначността от PCR тест и от антигенен тест се приравнява. Имат еднаква стойност.

Друго писмо на доц. Ангел Кунчев и Министерството на здравеопазването гласи, че карантината не може да бъде прекратявана, независимо от последващите тестове, колкото и да са на брой, какъвто и да е резултатът. Това е законовото основание за това да не може да му бъде прекратена карантината”, обясни главният инспектор в отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Плевен д-р Николай Деков.

Според него е възможно и двата резултата да са верни, тъй като вирусът е подвижен и се премества от носа през носоглътката до долните дихателни пътища. "Ако първият тест е направен, когато вирусът е в носоглътката, тогава той е с положителен резултат.

След няколко часа този вирус вече може да не е там, може да е слязъл в белите дробове. Ако в този момент направи тест, то тогава резултатът може да е отрицателен. Щом е показал положителен резултат от тест, значи в него има вирус. Субективно е дали той е болен ,тъй като при Делта варианта почти половината от случаите протичат без симтоми", обясни д-р Деков. 
nova.bg