Училищните униформи в Япония са известни в целия свят благодарение на аниме карикатурите и манга комиксите
Училищните униформи в Япония са известни в целия свят благодарение на аниме карикатурите и манга комиксите / iStock/Getty Images
Учебната година започна и не са малко учениците, които носят училищна униформа. Това не е просто дреха, а отражение на културните традиции в различните държави.

Битуват най-различни мнения по въпроса дали са необходими или не училищните униформи. Тези, които подкрепят идеята, казват, че униформите помагат на децата да бъдат по-дисциплинирани, равни и сплотени, а родителите не трябва да мислят какви дрехи да купуват на децата си. Тези, които са против униформите, казват, че такъв подход убива индивидуалността и изобщо не влияе на образователния процес. Всъщност много от униформите изглеждат доста модерни и практични.

Българските родители искат повече дисциплина в училище, сочи изследване

Ето какви училищни униформи носят децата в различните страни по света:

Япония

Японската училищна униформа за момичета е известна в целия свят, благодарение на аниме карикатурите и манга комиксите. Състои се от блуза в морски стил и плисирана пола, която става все по-къса и по-къса. Обувките с нисък ток и чорапи до коляното са задължителна част от униформата и се носят и през зимата. За да не падат чорапите надолу, момичетата използват специално лепило.

Великобритания

ученици Великобритания
iStock/Getty Images

Училищният дрескод е много строг в Англия. Първите униформи са били сини. Считало се, че този цвят учи децата да бъдат организирани и спокойни (а и това е най-евтиният плат). Сега всяко училище има своя училищна униформа и символи. Някои училища дори имат толкова строги правила, че не позволяват на учениците да носят къси панталони в много горещо време. Преди известно време момчета в едно училище стачкуваха, отивайки на училище с поли. След това много училища въведоха унисекс униформи.
 
Австралия

Австралия училищна униформа
iStock/Getty Images

Австралийската образователна система е заимствала много неща от Великобритания. Училищните им униформи много приличат на британските, само че са по-отворени и леки. Много училища изискват учениците да носят шапки поради много горещия климат.

Куба

Куба ученици
iStock/Getty Images

В Куба има няколко варианта на униформи: бяла блуза с жълти пола или гащеризон, и синя блуза с тъмносини пола или гащеризон. Те също имат бели ризи и червени сарафани или панталони със съответния елемент - вратовръзка, с която съветските студенти са много познати (макар че може да бъде както червена, така и синя).

Индонезия

Индонезия ученици
iStock/Getty Images

В Индонезия цветовете на училищната униформа са различни в зависимост от етапа на образование. Горната част е винаги бяла, но долната може да бъде червена, тъмносиня или сива. Най-интересната част идва по-късно: след като студентите издържат национален изпит, те празнуват своята „свобода“, като нарисуват взаимно униформите си различни цветове, използвайки маркери и спрей боя.

Китай

Китай ученички
iStock/Getty Images

Китайските ученици имат няколко комплетка униформи: за празници и обикновени дни, за лято и зима. Ежедневните униформи за момичета и момчета са почти идентични и приличат много на спортно облекло.

Гана

гана
iStock/Getty Images

Всички деца в страната са длъжни да носят униформа, но в Гана, подобно на повечето африкански страни, има много ниски доходи и високо ниво на бедност сред населението. Така че закупуването на униформа е една от пречките, която не позволява на много деца да получат образование. През 2010 г. правителството разпространи униформи безплатно в някои градове.

Виетнам

Виетнам дреха училище ученички
iStock/Getty Images

Дрескодът в началните и средните училища е съвсем обикновен, но момичетата от гимназията могат да носят бял национален костюм - "ао дай". В някои училища момичетата ги носят само при специални поводи и церемонии, а други изискват костюмът да се носи всеки ден.

Сирия
  Училищната униформа в Сирия беше променена в по-ярки цветове (синьо, сиво и розово) много преди военния конфликт поради политически причини. Той символизира желанието да живеем в мир в Близкия изток. Може би един ден ...

Бутан

Бутан
iStock/Getty Images

Друга страна, в която учениците носят традиционна национална носия, е Бутан. Децата преди носели всички учебници и ученически пособия в дрехите, но днес ходят с раници и други чанти. Все още обаче някои използват дрехите си, за да носят неща.

Южна Корея В Южна Корея децата учат от сутрин до вечер. Не е чудно, че много от тях смятат, че училищата са романтично място, тъй като прекарват по-голямата част от живота си там. Дрескодът се изисква и регулира от самите училища, но униформите са доста популярни дори извън училищата и сред известните личности.

Шри Ланка

Шри Ланка
iStock/Getty Images

В Шри Ланка студентите трябва да носят бели униформи. Момичетата носят рокли с вратовръзки, но ръкавите и яките могат да бъдат различни. Момчетата носят бели ризи и сини шорти. По специални поводи момчетата носят бели шорти.

Русия

Русия ученици
iStock/Getty Images

В Русия униформите бяха официално отменени през 90-те, но от 2013 г. училищните администрации могат да правят свои собствени правила. Така че в много училища се изискват униформи, други просто изискват официален дрескод: бяла блуза и тъмно долнище.

Северна Корея

Северна Корея униформа
iStock/Getty Images

В Северна Корея училищните униформи са задължителни: момичетата носят рокли, а момчетата носят ризи с панталони. Най-любопитната част от униформата е задължителният червен шал, който е символ на подкрепа за севернокорейската политическа партия.

Индия

Индия ученички
iStock/Getty Images

Повечето индийски училища имат задължителни униформи. Момчетата трябва да носят риза с къси ръкави, чифт къси панталони, чорапи и тъмни обувки. Момичетата обаче носят както туника до коляното, така и панталони с обувки.

И още:

Пет строги правила в японските училища, които никой не нарушава (ВИДЕО)

Всички ученици искат тези супер джаджи (ВИДЕО)

С поглед в бъдещето: 3 от най-уникалните училища по света (ВИДЕО/СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
brightside.me