/ iStock/Getty Images
Над 90% от хората в България не знаят, че децата трябва задължително да се возят в детско столче докато не достигнат височина от 150 cm, заяви заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” Анжелина Тотева.

В Европейския ден без загинали на пътя, учениците от столичното 199 ОУ „Свети Апостол Йоан Богослов” имаха възможността да участват в интересен открит урок по пътна безопасност.

421 са загиналите при катастрофи само от началото на годината

„В темата за пътната безопасност, както и във всички обществено значими теми, централно място заемат нашите деца“, подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ институциите съвместно с българските училища имат основен приоритет да засилят вниманието на децата и учениците към поведението им на пътя и да ги научат на основните правила за безопасност. Тя акцентира и че се работи за осъвременяване на методиката на обучение.

Над 60% от децата пострадали при пътни инциденти в България са били пътници в превозни средства, стана ясно от нейното изказване. „Затова и също толкова важно е да се провеждат целенасочени информационни кампании и хората да имат точна и ясна информация, за да осигурят най-безопасни условия в превозното средство за своите деца“, каза още зам.-председателят на държавната агенция.

Европейски ден без жертви на пътищата

деца майка столче кола
iStock/Getty Images

Инициативата в столичното 199 ОУ е част от Втората национална кампания, в подкрепа на деца, пострадали при пътни инциденти и се организира от Българския червен кръст (БЧК), с подкрепата на Агенцията за пътна безопасност и Пътна полиция.

В рамките на днешното събитие се проведе и викторина с учениците от 199-то ОУ. След това децата получиха и открит урок как се пресича безопасно от служителите на Пътна полиция. След края му учениците поставиха детски обувки на пешеходна пътека, с което бе почетена паметта на загиналите деца в автомобилни инциденти в България.
БГНЕС