/ БГНЕС
421 българи са загинали при катастрофи по пътищата в страната, съобщи инспектор Мария Ботева от ГД „Пътна полиция“, предаде БГНЕС.

Днес е Европейския ден без загинали по пътищата, който се отбелязва на територията на всички страни в Европейския съюз (ЕС).

„Засилено е полицейското присъствие в цялата страна в Европейския ден без загинали на пътя. От страна на „Пътна полиция“ в днешния ден, основно в изпълнение на нашите правомощия, са засилени мерките и на много места патрулните автомобили ще обикалят улиците, за да може да се създаде усещане в хората, че някой се грижи за тях“, посочи Ботева.

Европейски ден без жертви на пътищата

За да респектират шофьорите, полицейски автомобили ще патрулират по улиците на градовете и във всеки един момент нуждаещите се могат да се обърнат за помощ към тях.

От Пътната полиция обясняват, че тази година администрациите на общините са особено активни да се включват в акции по запазване на живота на пътуващите по пътищата в страната.

Телефонът е основната причина за катастрофите

Инсп. Ботева обясни, че продължава и работата по поддръжката на пешеходните пътеки в цялата страна, като особено внимание се обръща на такива около детски заведения и училища. „Продължава работата на „Пътна полиция“ и на всички останали институции по изграждането на пешеходни пътеки там, където няма такива“, допълни тя.
БГНЕС