Плавателен съд с около 400 души на борда се намира на дрейф между Гърция и Малта и потъва, съобщиха от службата за помощ Alarm Phone в неделя, след като броят на лодките с мигранти, пресичащи Средиземно море от Северна Африка, рязко нарасна.

От Alarm Phone съобщиха в Twitter, че са получили обаждане от лодката, която е тръгнала от Тобрук, Либия, през нощта и че са информирали властите. Досега обаче властите не са предприели спасителна операция, допълват те.

От Alarm Phone заявиха, че лодката вече се намира в малтийската зона за търсене и спасяване (SAR).

Задържаха 155 нелегални мигранти с лодки в Ламанша

Германската неправителствена организация Sea-Watch International съобщи в своя акаунт в Twitter, че е открила лодката в близост до два търговски кораба.

Организацията заяви, че малтийските власти са наредили на корабите да не извършват спасителна акция. Не беше възможно веднага да АФП да се свърже с малтийските власти за коментар.

От Alarm Phone съобщиха, че хората на борда са изпаднали в паника, като няколко от тях са се нуждаели от медицинска помощ. Плавателният съд е бил без гориво и долната му палуба е била пълна с вода, а капитанът е напуснал и не е имало кой да управлява лодката, казаха те.

Друга неправителствена организация, германската Resqship, заяви в неделя, че най-малко 23 мигранти са загинали през нощта в Средиземно море при друго корабокрушение.

Най-малко 14 души загинаха, а 54 бяха спасени след потъването на лодка с мигранти край бреговете на Тунис

В Twitter неправителствената организация заяви, че по време на спасителната операция е открила 25 души във водата, а служителите ѝ са успели да извадят 22 оцелели и две тела, въпреки че ѝ е било съобщено, че около 20 други души вече са се удавили.

Миналата седмица 440 мигранти бяха спасени край Малта след сложна 11-часова операция в бурното море от кораба "Гео Баренц" на благотворителната организация "Лекари без граници" (MSF).

Най-малко 23 африкански мигранти бяха обявени за изчезнали, а четирима загинаха в събота, след като двете им лодки потънаха край Тунис, докато се опитваха да стигнат до Италия.
БГНЕС