/ Gulliver/Getty Images
Италианската режисьорка и сценаристка Лина Вертмюлер беше почетена със звезда на холивудската Алея на славата, съобщи ЮПИ.
 
Звездата на 91-годишната Вертмюлер е 2679-ата на прочутата алея в Холивуд. На церемонията по откриването й присъстваха дъщеря й Мария Зулима Джоб, продуцентът Паскал Вичедомини и сценаристът Стив Зейлиън.

Холивуд зове: Да убием „Оскар“, за да се роди „Ана“
 
Лина Вертмюлер е първата жена, номинирана за режисьорски "Оскар" - за филма си "Седемте хубавици" (1976), и една от едва петте дами, на които е оказвана подобна чест.
 
Вертмюлер е и първата жена режисьор, чиито филми са селектирани за кинофестивала в Кан в началото на 70-те години на миналия век.

Лина Вертмюлер получи почетен "Оскар"
 
Ден преди да бъде удостоена със звезда на Алеята на славата Лина Вертмюлер получи почетен "Оскар" за изключителен принос към киното. На състоялата се в Лос Анджелис церемония за 11-ите годишни награди на Управителния съвет на американската Академия за кинематографично изкуство и наука режисьорката изрази желанието си наградата "Оскар" да получи женско име и да бъде наречена "Ана".

Вертмюлер
Gulliver/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БТА