/ iStock/Getty Images
Холивудските жени режисьори изложиха планове за постигане на равенство между половете, след като актрисата Джина Дейвис и режисьорката Лина Вертмюлер получиха почетни Оскари на звездна церемония, фокусирана върху многообразието.

Звездата от "Телма и Луиз" Дейвис разказа на церемонията в Лос Анджелис как филмовият й път към феминизма е подтикнал нейната кампания през целия й живот за баланс между половете във филмите.
 


„Това ме накара да осъзная по много мощен начин колко малко възможности даваме на жените да се появят във филм, показвайки чувствителността и властта на женските герои“, заяви Дейвис

Дейвис, който веднъж вече е носителка на „Оскар“, получи специалната статуетка за работата си, насочена към липсата на жени във филмите. През 2004 г. тя основа институт, който събира данни за полови пристрастия.

Тя призова създателите на филми незабавно в текущите си проекти да „зачеркнат куп имена на мъжки герои и поддържащи роли и да ги направят жени“.
91-годишната Вертмюлер получи най-накрая почетен „Оскар“ за повече от четири десетилетия, след като стана първата жена, номинирана за най-добър режисьор.


Ален Делон се просълзи докато получаваше почетна „Златна палма” (ВИДЕО)



Тя получи статуетката, обградена от други италиански екранни легенди - София Лорен и Изабела Роселини, които взеха участие в призива на Вертмюлер на наградата да бъде дадено ново, по-женствено име.

„Бихме искали да се казва „Ана“. Жени в залата, моля викайте: „Искаме Ана, женски Оскар!“, каза Роселини.

Произходът на името на наградата „Оскар“ е неясен, но се смята, че произлиза от подобие на статуетката на роднина на по-ранен член на Академията.
Сред звездите на бляскавата церемония в балната зала „Рей Долби“ в Холивуд бяха Леонардо ди Каприо, Том Ханкс, Куентин Тарантино, Еди Мърфи, Скарлет Йохансон и Дженифър Лопес.

Звездата от „Последният мохикан“ Уес Стъди стана първият актьор индианец, получил „Оскар“.

"Аз просто бих искал да кажа - време беше", каза Стъди сред бурни овации. "Това беше диво и прекрасно приключение", добави той.
Актьорът Крисчън Бейл нарече наградата му "дълъг закъснял момент".
 


Протестите на #OscarsSoWhite около Оскарите през 2016 г. обърнаха внимание на проблемите с разнообразието на наградите.

Наградата на Стъди идва почти половин век, след като Марлон Брандо отказа „Оскар“ за ролята си в „Кръстникът“ в знак на протест срещу предпочитанието на киноиндустрията към коренните американци.


Близо 40 години след „От 9 до 5“ Доли Партън припомня: Сексизмът все още е проблем


Нощта започна с почетен „Оскар“ за Дейвид Линч, сюрреалистичният творец, номиниран три пъти за най-добър режисьор, но никога не спечелил.
Считан за един от най-големите американски режисьори на своето поколение, Линч е енигматичен автор на класики като „Синьо кадифе“ и „Мълхоланд Драйв“, както и на телевизионната сага „Туин Пийкс“.

Той беше представен от Лора Дърн и Кайл Маклохлан, и двамата участвали в няколко негови филма.

Двойката отдаде почит на Линч като „модерен човек на Ренесанса“.

„Дейвид е човек, който се осмелява да открива, да създава и предизвиква себе си, всеки ден“, каза Дърн.

Почетните Оскари се раздават всяка година в чест на големи постижения в живота и бяха разделени като връчване в отделно събитие през 2009 г., за да се разграничат от цялостната програма на главното шоу. 
БГНЕС