Все повече животни като тигри, лъвове и мечки се превръщат в "нощни птици", за да избягват хората
Все повече животни като тигри, лъвове и мечки се превръщат в "нощни птици", за да избягват хората / ThinkStock/Getty Images
Все повече животни като тигри, лъвове и мечки се превръщат в "нощни птици", за да избягват хората, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Най-умните животни на Земята (СНИМКИ)
 
Учените отдавна знаят, че човешката дейност внася смут в природата. Освен че стават по-бдителни и отделят по-малко време за търсене на храна, много бозайници "пътуват" до отдалечени зони или се движат по-малко, за да избягват контакт с хората.
 
Мащабен анализ установи, че дори дейности като ходене на екскурзия и къмпингуване плашат животните и ги подтикват да бъдат по-активни през нощта.

10 уникално сладки, но много опасни животни (СНИМКИ)
 
"Животните "залагат на сигурно" по отношение на човека. Хората могат и да мислят, че не оставят следа, когато просто се разхождат в горите, но дори беглото им присъствие има трайни последствия за обитателите им", казва ръководителката на изследователския екип Кейтлин Гейнър от Калифорнийския университет в Бъркли.

Заблуди и истини за най-опасните животни (СНИМКИ)

Гейнър и колегите ѝ са анализирали 76 проучвания, обхванали 62 вида животни на шест континента, сред които лъвове в Танзания, видри в Бразилия, койоти в Калифорния, диви прасета в Полша, тигри в Непал.
 
Изследователите са сравнили степента на нощна активност на животните при различни видове човешка дейност - лов, ходене на екскурзия, земеделие.
 
Специалистите са установили, че човешкото присъствие предизвиква повишение средно с 20 процента на активността през нощта дори при животни, които не са "нощни птици". 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА