Джиджи Хадид на сцената на Жени на годината на Glamour
Джиджи Хадид на сцената на Жени на годината на Glamour / Gulliver/Getty Images
Политическите послания и скандалът с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен в сексуални посегателства от десетки жени, доминираха на годишната церемония за наградите Жени на годината на списание "Глемър" (Glamour), предаде Асошиейтед прес.

Звездни красавици превзеха Ню Йорк за Жени на годината (СНИМКИ)

На наградното шоу в Ню Йорк присъстваха успели жени, звезди и супермодели. Най-възторжено обаче беше приветствана 79-годишната конгресменка демократка Максин Уотърс, която в края на вдъхновяващата си реч отправи призив за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Максин Уотърс
Максин Уотърс Gulliver/Getty Images

Освен Уотърс на церемонията за наградите Жени на годината на сп. "Глемър" бяха почетени също актрисата Никол Кидман, певицата Соланж Ноулс, водещата на късно ток шоу Саманта Бий, манекенката Джиджи Хадид, режисьорката Пати Дженкинс, модната дизайнерка Мария Грация Киури, астронавтката рекордьорка Пеги Уитсън, сирийската бежанка и посланичка на УНИЦЕФ Музун Алмелехан.

Музун Алмелехан
Музун Алмелехан Gulliver/Getty Images

Въпреки че отличията се раздават за 27-и път, тази година бляскавото по традиция събитие премина под знака на едно различно усещане, отбеляза главната редакторка на "Глемър" Синди Лийв, която през септември обяви, че се оттегля след 16 години на поста.

"Едно особено чувство витае във въздуха. Моментът е изключителен за жените. Радвам се, че го уловихме", заяви Лийв в началото на церемонията, без да пояснява, че има предвид скандала с Харви Уайнстийн и последвалата лавина от обвинения в сексуален тормоз в Холивуд и на други места.

В един от най-силните мигове на церемонията на сцената излязоха журналистките Джоди Кантър и Меган Туохи от "Ню Йорк таймс", които "раздухаха" историята с Уайнстийн, за да представят четири жени, жертви на сексуален тормоз.

Никол Кидман
Никол Кидман Gulliver/Getty Images

Приемайки отличието си, холивудската звезда Никол Кидман отбеляза, че годината е необикновена за жените, озовали се на неизследвана територия.

Никол Кидман: Нищо не свършва, след като навършиш 40 или 50

Сред връчващите отличия на призьорките беше тенисистката Серина Уилямс, която наскоро стана майка.

Серина Уилямс
Серина Уилямс Gulliver/Getty Images

Представяйки една от актуалните звезди на модните подиуми, манекенката Джиджи Хадид, Уилямс заяви, че тя е сред малкото хора, заради които е готова да се отдели от бебето си, макар и за една вечер.

Водещата на късно ток шоу Саманта Бий беше представена от актрисата Дрю Баримор, а оригиналната Жена чудо, актрисата Линда Картър, представи режисьорката на филма за новите приключения на супергероинята Пати Дженкинс.

Оригиналната Жена чудо, актрисата Линда Картър, представи режисьорката на филма за новите приключения на супергероинята Пати Дженкинс
Оригиналната Жена чудо, актрисата Линда Картър, представи режисьорката на филма за новите приключения на супергероинята Пати Дженкинс Gulliver/Getty Images

Конгресменката Максин Уотърс беше представена от 21-годишната певица и актриса Зендая. Демократката заяви, че желанието ѝ е жените не само да гласуват, но и да станат политически активни.

Въодушевление сред присъстващите на церемонията предизвика и астронавтката рекордьорка Пеги Уитсън. 57-годишната Уитсън се завърна на Земята през септември след 288 дни, прекарани на Международната космическа станция. С общото си пребиваване от 665 дни на МКС, тя постави рекорд за американски астронавт и жена в космоса.

Пеги Уитсън
Пеги Уитсън Gulliver/Getty Images

"Животът ми започна във ферма в Айова. Мечтаех да бъда астронавт и изследовател, и успях", сподели развълнуваната Пеги Уитсън, допълвайки, че е правила 10-годишни безуспешни опити, преди да бъде приета в космическата програма. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук