/ iStock/Getty Images
Броят на жените, режисирали холивудски продукции, е "скочил" до рекордно високи нива през 2019 г., съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

От 100-те най-касови филма на 2019 г. 12 са режисирани от представителки на нежния пол, сред които Лулу Ван ("Сбогуването"), Лорийн Скафария ("Да свалиш Уолстрийт"), Мелина Мацукас ("Куин и Слим"), Грета Гъруиг ("Малки жени"). Това показват резултатите от проучване на специалисти от колежа "Аненбърг" за комуникация и журналистика към университета на Южна Калифорния.

Жените зад камера съставляват рекордните 10,6 процента - над два пъти повече, отколкото през 2018 г. (4,5 процента). Досегашният най-висок процент - 8 на сто, беше отчетен през 2008 г.

Киното - „изобретение без бъдеще” според братя Люмиер

Общият брой на дамите режисьори, сценаристи, продуценти, монтажисти и оператори на 100-те най-касови филма на 2019 г. е 20 на сто - с четири процента повече, отколкото през 2018 г., сочи проучване на Центъра за изследване на жените в телевизията и киното към университета на Сан Диего.

Изследователите отбелязват още, че два от десетте най-касови филма на 2019 г. - анимацията "Замръзналото кралство 2" и "Капитан Марвел", са сърежисирани от жени - съответно Дженифър Лий и Ана Боудън.

Какви филми ще гледаме през годината?

Изследователите открояват студио "Юнивърсъл пикчърс", 26 процента от продукциите за 2019 г. на което са режисирани от жени. "Юнивърсъл пикчърс" е единственото сред водещите холивудски студиа, оглавявано от жена - Дона Лангли, отбелязва Асошиейтед прес.

Стрийминг платформата Нетфликс също се справя добре - 20 процента от филмовите й продукции за 2019 г. са дело на жени режисьори.

На другия полюс е "Парамаунт пикчърс" - през последните пет години студиото не е пускало филм, режисиран от жена.

Въпреки мерките за повишаване на разнообразието и равенството между половете в Холивуд, съотношението на мъжете и жените зад кадър е 4 към 1.

Кои са 10-те най-лоши американски филма за 2019?

Дамите кинодейци отново са извън полезрението в настоящия награден сезон. За наградите "Златен глобус", които ще бъдат раздадени в неделя, няма номинирана жена режисьор. Никой от десетте филма, които ще си оспорват отличията в категориите за драма и мюзикъл или комедия, не е режисиран от жена.

В очакване на номинациите за "Оскар" Ройтерс припомня, че само една жена е печелила най-престижното киноотличие в режисьорската категория - Катрин Бигълоу за "Войната е опиат".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА