Жаждата за шоколад идва отвътре
Жаждата за шоколад идва отвътре / netinfo

Проучване е открило връзка между бактериалната флора в червата и жадуването за блокче шоколад. Тези от нас, които ежедневно се нуждаят от поне малко от изкушението имат различен вид бактерии, в сравнение с хората, които имат имунитет срещу него.

Идеята на проучването е да се повлияе върху затлъстяването чрез промяна в чревната флора, посочва БГНЕС. Сунил Кохар е изследвал 11 мъже, които не ядат и 11 мъже, които всеки ден си позволяват шоколад. Нито един не е бил с наднормено тегло, а в продължение на 5 дни са хранени по един и същ начин.

При анализа на метаболитните продукти в урината и кръвта е установена разлика в някои от тях. Например аминокиселината глицин е била по-висока у любителите на шоколада, а таурина - у другите. Първите имали и повишени стойности на "лошия холестерол". Нивото на някои от субстанциите се асоциира с представителството на чревната флора. Не е ясно дали храненето може да я промени. А какво влияние има тя върху индивида е също обект на проучване.

Проф Сам Клейн припомня, че по стари данни отслабването променя флората. Настоящото изследване иска да разучи взаимоотношенията между типа хранене и гамата бактерии.