/ iStock/Getty Images
Карамфилът е подправка, която може да се срещне както под формата на пъпки, така и на прах. В продължение на векове тя е била натурално лекарство срещу множество болести.

Карамфилът е незаменима подправка в кухнята на Анадола – придава пикантен вкус и аромат на шербета и десертите, но с това нейните функции далеч не се изчерпват. Само две пъпки карамфил на ден може да направи чудеса за нашето здраве, пише „Тюркие“.

Тази подправка е богата на антиоксиданти, витамини и минерали и решава много здравословни проблеми.

Да дъвчем карамфил?!

smileyНа някои места съществува традицията при излизане от ресторанта да ви почерпят с карамфил. При дъвчене той премахва миризмата от устата, благодарение на собствения си силен аромат.

surpriseПодправката помага освен това при болки в гърлото и облекчава симптомите на простуда. Дъвченето на само две пъпки карамфил на ден лекува заболявания на дихателните пътища.

winkПодправката притежава антисептични свойства и бързо намалява отока и раздразнението в гърлото.

yesТъй като е натурално болкоуспокояващо средство, карамфилът може да премахне зъбобола. Ако оставите карамфила известно време върху болния зъб, болката постепенно ще отшуми, посочва БГНЕС.

blushКарамфилът поддържа баланса на кръвната захар, придава на организма енергия и го тонизира.

smileyДъвченето на карамфил премахва гаденето. Преди пътуване с автобус или автомобил се препоръчва да се подъвче карамфил.

surpriseПодправката предотвратява хранителни разстройства и премахва проблеми със запека.

winkРедовното дъвчене на карамфил намалява желанието да се пуши, ако сте в процес да откажете цигарите.

enlightenedКарамфилът премахва силното главоболие. Освен това има успокояващо действие и помага при справяне с проблеми от психически характер като стрес и депресия.