Учени смятат, че са разбрали защо някои хора изпитват пронизваща болка, когато хапват сладолед или пият много студени напитки, съобщи Би Би Си.
Специалистите са открили клетки и сигнали в чувствителни зъби, които засичат големите температурни различия и предизвикват болка в зъбите и промени в мозъка. Хората с кариеси са по-уязвими.
Резултатите от изследването, проведено под ръководството на проф.Катарина Цимерман, бяха публикувани в сп. "Сайънс адвансис". "Щом има налице молекула, която да се атакува, има възможност за лечение", каза проф.Цимерман.
Чували ли сте за винен сладолед?
"Мишената" е наречена TRPC5 и екипът на проф.Цимерман от университета "Фридрих-Александър" в Германия я е проследил до специфичните клетки одонтобласти, разположена между пулпата и твърдата външна част на зъба, състояща се от дентин и зъбен емайл.
Емайлът не е чувствителен за разлика от дентина. Дентинът достига до пулпата, където са разположени нервни клетки. Ако дентинът бъде засегнат в резултат на кариес или възпаление на венците, стимули като промяна в температурата или някои течности предизвикват болка.
Учените са изследвали хора и мишки, за да установят как се заражда и развива болката, като са записвали случващото се в клетките и нервите.
"В човешките зъби с кариеси открихме огромен брой TRPC5 канали и затова смятаме, че създаването на блокер за TRPC5, който да се поставя локално на зъба чрез лепенка или дъвка вероятно би помогнало много за облекчаване на болката и хиперчувствителността на дентина", каза проф.Цимерман.
iStock/Getty Images
iStock/Getty Images
Чували ли сте за винен сладолед?
"Мишената" е наречена TRPC5 и екипът на проф.Цимерман от университета "Фридрих-Александър" в Германия я е проследил до специфичните клетки одонтобласти, разположена между пулпата и твърдата външна част на зъба, състояща се от дентин и зъбен емайл.
iStock/Getty Images
Учените са изследвали хора и мишки, за да установят как се заражда и развива болката, като са записвали случващото се в клетките и нервите.
iStock/Getty Images