/ iStock/Getty Images
Почти всеки човек е имал моменти, когато, докато опитва от любимия сладолед или отпива студена напитка, може да почувства остра болка в зъбите. Ако това ви е познато, навярно и вие сте с диагнозата "чувствителни зъби".

Болката бързо отминава и често не и обръщаме внимание. Но чувствителните зъби са сериозен проблем и не трябва просто да чакаме да отмине, а да се опитаме да се справим с него, за да можем да насладим на всички любими, горещи или студени, храни.

Най-честите причини за появата на чувствителност в зъбите е свързана с изтъняване на емайла или с отдръпването на венците. Затова трябва да отстраним всички вредни навици, които имаме.

На първо място е устната хигиена, която има за цел да поддържа нашите зъби и венци здрави. Усвояването на техниките на правилното миене на зъбите и прилагането им стриктно всеки ден, поне по два пъти, ще ни спаси от много от познатите проблеми със зъбите ни. За да бъде почистването ефективно, трябва да продължава поне около три минути с обикновена или около две минути - с електрическа четка.

Зъбите трябва да се почистват нежно и без натиск, за да не се повреди зъбният емайл или да нараним венците. Стоматолозите препоръчват да се мият зъбите с кръгообразни движения, а не с хоризонтални, което често е причина за отдръпване на венците и изтриване на емайла. С върха на четката трябва да се почисти и вътрешната повърхност на зъбите, както и дъвкателните повърхности. Ако четкаме зъбите прекалено дълго, също може да увредим зъбния емайл. Не по-малко важен е изборът ни на четка и паста.

document.write(''); Четката за зъби трябва да е със средна твърдост и да се сменя най-много на три месеца. Ако тя е прекалено мека, няма да почисти достатъчно добре зъбите ни. Използването на конец за зъби също е важно за добрата устна хигиена. За избора на паста е най-добре да се консултираме със специалист, защото по-скъпите пасти за зъби невинаги означават по-сигурна защита.

бели зъби
ThinkStock/Getty Images

Усвояването на полезни навици и правилна техника за почистване на зъбите е многократно по-лесно за изпълнение и по-полезно в дългосрочен план, от което и да е лечение след това.