Ако те сърби ръката - ще вземаш пари, ако те сърби коремът, е на любов, ако те сърби веждата - щастие, ако те сърби носа отвътре - ядове.

Съществуват различни суеверия за това какво може да ви сполети, когато ви сърби нещо. Ето и научното обяснение:

Сърбежът може да бъде причинен от дразнител върху кожата, който изпраща информация по нервите до мозъка, но може да ви сърби и поради определени болести или чисто неврологични и психиатрични причини. Можете само да си помислите, че ви сърби някъде и веднага да ви засърби.

сърбеж
Thinkstock/Getty Images

Сърбежът може да бъде потиснат от други усещания – болка от чесането, студ, горещина.

Какво правят космонавтите, ако ги засърби носът?

Чесането е чисто и просто самопричиняване на болка. Нервните клетки, които ги е сърбяло до този момент, изведнъж започват да крещят от болка и по този начин забравят, че ги е сърбяло. Болката замества напълно сърбежа.

Но това не е толкова просто.

Нали сте чували: „Не го чеши. Не го чеши”. Истерията на родителите ви има логика. Когато се чешете, нервите ви изпращат сигнал до мозъка и той изпуска веднага болкоуспокояващо, наречено серотонин. И когато серотонинът успее да ви успокои, сърбежът се завръща.

Болкоуспокояващите могат да влошат сърбежа. Логично е да си представим, че един аналгетик би притъпил всички усещания, в това число и сърбежа, но всъщност често се случва точно обратното. Ако се лишим се от възможността да изпитваме болка, отваряме широко вратите пред сърбежа.

Учените търсят лек за сърбежа, като тестват връзките между нервите и серотонина, но все още механизмите на този феномен не са изучени добре. Затова единственият универсален и работещ начин да се отървете от сърбежа си остава... чесането.

И още:

Защо счупеното огледало носи 7 години нещастна любов?

Седем суеверия, свързани с храни и напитки

Какво означава изразът "бабини деветини"?

Няколко бабини поверия как да привлечем повече пари (ВИДЕО)

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук