/ IStock
Именно французойките забелязват първи ефективността на оцета в грижата за косата. Поне така твърдят в един от салоните на Rene Furterer, който се намира в сърцето на Париж. Френският коафьор Кристоф Робин споменава оцета в интервю за Vogue Arabia - оказва се, че той помага за намаляване на неблагоприятния ефект на „твърдата” вода върху косата.

Софи Георгиу, известен нюйоркски стилист, сподели с „Allure” „брилянтна“ рецепта във всеки смисъл: „Капнете три капки оцет в хладка вода и изплакнете косата веднага след балсама. Това е отличен стар трик, за да направите къдриците си лъскави". Освен това служи като тонер за скалпа. Но помнете, оцетът има киселинно рН - не прекалявайте с количествата, за да избегнете изсушаването на косата си. По-добре е винаги да го разреждате с вода и да изплаквате отново след процедурата.

Френските жени от десетилетия използват класически ябълков оцет, за да придадат блясък на косата си и споделят рецепти в книгите си.

В книгата си „Парижанките“ Инес де ла Фрессанг казва, че оцетът е най-добрият начин да осигурите моментален и неустоим блясък на къдриците си. Рецептата, използвана от нейната бавачка, Инес любезно споделя с читателите си: „Три супени лъжици оцет трябва да се изсипят в купа с литър вода, след което да се нанесат равномерно по косата след измиването с шампоан. След няколко минути изплакнете обилно с хладка вода“.
БГНЕС