Защо диетичните храни не са вкусни?
Защо диетичните храни не са вкусни? / снимка: Thinkstock/Getty Images

Освен че разпознава сладко, кисело, солено, горчиво и умами, човешкият език притежава и шесто чувство - за въглехидрати, съобщи "Хъфингтън пост", позовавайки се на резултатите от новозеландско изследване.

Резултатите от него обясняват защо въглехидратите са толкова вкусни за човека и защо хората намират диетичните храни за незадоволителни.

Причината е, че мозъкът "разбира" кога приемаме въглехидрати, които имат мощен стимулиращ ефект върху него, обясняват авторите на проучването от университета на Окланд.

"Оказва че, че устата на човека е много по-способен сензорен орган, отколкото смятахме, тъй като е в състояние да различи въглехидрати от изкуствени подсладители, въпреки че вкусовете им са еднакви", казва Никълъс Гант от изследователския екип.

В клиничен тест участниците е трябвало да изплакнат устите си с две изкуствено подсладени течности, за да придобият еднакъв вкус, но само едната от тях е съдържала въглехидрати.

Въпреки еднаквите им вкусови качества, доброволците са успели да направят разлика между двете течности. Тестът е разкрил и повишаване с 30 процента на мозъчната активност, и по-специално в зоните, контролиращи движението и зрението, след използване на въглехидратната течност.

Източник: БТА