Прекалената консумация на храни, съдържащи омега-6 мастни киселини, може да изостри симптомите на артрит, сочи проучване на учени от американската клиника "Мейо", цитирано от в. "Дейли експрес".
Установено е, че потреблението в по-големи количества на продукти, богати на омега-6 мастни киселини, може да предизвика възпаление и по този начин да стимулира артрита.
Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления.
Омега-6 са основни мастни киселини, от които човешкото тяло се нуждае за нормалния си растеж и развитие.
"Прекалената консумация на омега-6 мастни киселини може да накара тялото да произвежда вещества, които предизвикват възпаление", предупреждават експертите.
Някои от мастните киселини предизвикват възпаление, а други имат противовъзпалителни свойства, отбелязват също от клиниката "Мейо"."Необходими са още изследвания, за да разберем напълно как тези противоположни ефекти взаимодействат помежду си и с други хранителни вещества", допълват учените.
Когато се консумират в умерени количества и вместо наситени мазнини, които се съдържат в месото и млечните продукти, омега-6 мастни киселини могат да бъдат полезни за сърцето.
Омега-6 мастни киселини има основно в растителните масла.
Установено е, че потреблението в по-големи количества на продукти, богати на омега-6 мастни киселини, може да предизвика възпаление и по този начин да стимулира артрита.
Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления.
Омега-6 са основни мастни киселини, от които човешкото тяло се нуждае за нормалния си растеж и развитие.
"Прекалената консумация на омега-6 мастни киселини може да накара тялото да произвежда вещества, които предизвикват възпаление", предупреждават експертите.
Някои от мастните киселини предизвикват възпаление, а други имат противовъзпалителни свойства, отбелязват също от клиниката "Мейо"."Необходими са още изследвания, за да разберем напълно как тези противоположни ефекти взаимодействат помежду си и с други хранителни вещества", допълват учените.
Когато се консумират в умерени количества и вместо наситени мазнини, които се съдържат в месото и млечните продукти, омега-6 мастни киселини могат да бъдат полезни за сърцето.
Омега-6 мастни киселини има основно в растителните масла.