В човешката история са се появявали много мистични книги, които са оставали загадка за учените. Някои от тях и до днес остават неразгадани, а други мистериозно са изчезвали през вековете. Част от тях обаче са запазени и до днес.

Учени, историци, окултисти и криптолози все още се опитват да разшифроват древното тайно знание. Една от тези книги е Ръкописът на Войнич, който представлява билков медицински сборник, написан на кодиран неразбираем език.

Библията оглави класация за най-влиятелните книги

Но освен Ръкописът на Войнич съществуват още тайни и мистични книги, които са по-малко известни, но не по-малко интригуващи. Такава е Книгата на Сойга или още Алдарая. Тя представлява магически астрологичен трактат от началото на 16 век.

Копие от нея е била собственост на известния английски  математик, астроном, астролог, окултен философ и съветник на Кралица Елизабет І Джон Дий. Той притежавал е най-богатата частна библиотека за времето си. Смятан е и за автор на загадъчния ръкопис на Войнич. Джон Дий е посветил много време на таблиците в Книгата на Сойга в опити за тяхното разгадаване.

Пет недостъпни места в света, обвити в мистерия (ВИДЕО)

Алдарая се състои от общо 197 страници. Най-интересни обаче са последните страници, които съдържат 36 таблици, които дълго време се явяват истинска световна загадка.

Всяка от тези 36 таблици е съставена от 36 реда и 36 колони с букви или общо 46656 букви.

Смятало се е дори, че тя е създадена още по времето, когато Адам е отишъл в рая и може да бъде дешифрирана единствено от архангел Михаил.

Пет факта, които църквата използва, но ги няма в Библията (ВИДЕО)

През вековете книгата изчезва. И чак през 1994 година е открито копие от нея. Криптолози и окултисти отново се залавят да разшифроват последните 36 страници.

Загадката на таблиците е решена от Джеймс Рийдс, математик от Принстън и любител на древни езотерични книги. Той е бил част от работната група по дешифрирането на Ръкописът на Войнич. Той успява да разбие кода и да установи, че последните страници съдържат списък от астрологични термини, магически заклинания и имена на ангели и демони.