/ iStock/Getty Images
Федералното управление по авиация на САЩ забрани полетите към космоса на компания "Върджин галактик", докато не завърши разследването на причините за злополуката по време на полета през юли на компанията, в който участва основателят ѝ Ричард Брансън, съобщи Асошиейтед прес.

Забраната бе наложена в момент, когато "Върджин галактик" обяви, че възнамерява след няколко седмици да изведе до ръба на космоса трима италиански изследователи.

От управлението съобщиха, че корабът, с който летяха Брансън и петима служители на "Върджин галактик", се е отклонил от курса си по време на спускането към пистата в Ню Мексико на 11 юли, поради което той е излязъл извън зоната, наблюдавана от авиодиспечерите.

Разследването на причините за инцидента се ръководи от Федералното управление по авиация, което е отговорно за защита на обществото по време на частни изстрелвания, полети и кацания. Безопасността на екипажа е извън юрисдикцията му. От "Върджин галактик" твърдят, че Брансън и останалите на борба не са били изложени на опасност в нито един момент на полета.

От "Върджин галактик" признаха, че космическият ѝ кораб е слязъл под защитеното въздушно пространство за една минута и 41секунди. Корабът се издигна на височина 86 километра и летя в продължение на около петнадесет минути.

Компанията обяви, че вятър е причина за промяната в курса и настоява, че двамата пилоти са реагирали подобаващо.

В изявление в четвъртък "Върджин галактик" добави, че "в нито един момент корабът не е преминал над населени места или е предизвикал опасност за обществото".
БТА