/ iStock/Getty Images

Ако търсите въглехидрати, които са полезни за храносмилателното ви здраве, диетолозите препоръчват нахут, пише Eatingwell. 

Той е пълен със свойства, полезни за червата, богат е на фибри, които играят ключова роля за поддържане на храносмилателното здраве, като регулират движението на червата и насърчават растежа на добрите бактерии в червата. 

Само половин чаша сварен нахут съдържа 6 грама фибри. Нахутът съдържа два различни вида фибри - разтворими и неразтворими, но всеки от тях  насърчава здравето на червата по различен начин. 

Например, разтворимите фибри се разтварят във вода, за да образуват гелообразно вещество, което помага за забавяне на храносмилането и насърчава усвояването на хранителните вещества. 

Неразтворимите фибри, от друга страна, добавят обем към изпражненията, предотвратявайки запек. Това двойно действие насърчава балансирана чревна флора и подобрява цялостната храносмилателна ефективност.

Нахутът подхранва полезните чревни бактерии. „Нахутът е богат на устойчиво нишесте, което подхранва полезните чревни бактерии и стимулира производството на късоверижни мастни киселини“, разкрива диетологът Хайме Бахтел-Шелбърт. 

БГНЕС