Всеки човек има мускули. Те ни държат изправени и ни помагат да се движим, но могат и много повече. Изследвания сочат, че рискът от сърдечни заболявания е по-малък при хора с голяма мускулна маса и малко телесни мазнини.

Мускулите влияят на кръвното налягане, заздравяват костите и помагат за регенерирането на нервните клетки в мозъка и гръбнака. За много хора това не е важно. Те искат просто да изглеждат добре.

Учени: Нов материал за изкуствени мускули е по-здрав и по-гъвкав от естествените

Юджийн Сандоу е немски културист и шоумен. Роден в Кьонигсберг, Сандоу се интересува от бодибилдинг на десетгодишна възраст по време на посещение в Италия. След тренировки в цирка, Сандоу учи при бодибилдъра Лудвиг Дурлахер в края на 1880 г. По негова препоръка той започва да участва в състезания за бодибилдъри, представяйки се в двубои срещу водещи фигури в спорта като Чарлз Сампсън, Франк Биенковски и Хенри Маккан. През 1901 г. той организира състезание, което се смята за първото в света голямо събитие по бодибилдинг. Състезанието се провежда в Royal Albert Hall, а Сандоу журира събитието заедно с Артър Конан Дойл и атлета Чарлз Лоус-Витеврондж.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.
NOVA