За да сте стройни, лягайте си по едно и също време
За да сте стройни, лягайте си по едно и също време / sxc.hu

Ако искате да отслабнете, но не сте почитатели на фитнеса, резултатите от ново изследване могат да ви покажат една приятна алтернатива.

Хората, които се събуждат и си лягат по едно и също време всеки ден, са по-стройни от тези с нередовен сън, установи изследването. Учените изследвали над 300 жени на възраст между 17 и 26 години в продължение на няколко седмици и открили, че дамите с най-качествен сън имат по-малко телесни мазнини.

Доброволки били оценявани по структурата на тялото си, след което получили рекордер на дейността, който записвал движението им през деня и навиците им за сън през нощта. Учените открили, че по-малко от 6,5 часа и повече от 8,5 часа сън на нощ водят до повече телесни мазнини, пише БГНЕС.

Жените с над 90 минути разлика във времето за лягане и събуждане през седмицата имали повече телесни мазнини от тези с по-малко от 60 минути разлика.

Лошият сън води до повече телесни мазнини, тъй като засяга хормоните, свързани с апетита, заяви проф. Брус Бейли, който е сред авторите на изследването. Той допълни, че има начини за подобряване на качеството на съня като редовни упражнения, тишина и тъмнина в спалнята и използване на леглото само за сън.