/ iStock/Getty Images
Опитът да изчистим напълно ушите от ушната кал с помощта на памучни тампони е не само безполезен, но и вреден, каза пред радио „Спутник“ отоларингологът Иван Лесков. Според него отсъствието на ушна кал увеличава шанса ушите да се инфектират.

От най-ранна възраст родителите учат децата си да си чистят ушите, но рядко казват, че това трябва да се прави само от ръба на ухото, без да се прониква навътре. Иван Лесков уверява, че все по-често има пациенти, които са наранили ушния си канал с памучни тампони.

5 абсурдни неща, които са правили родителите в миналото (ВИДЕО)

"Всъщност секретът в ушите е необходим, макар и в малко количество. Той защитава кожата на ушния канал. Кожата там е различна от тази на други места по тялото ни. Ушният канал има по-големи пори, поради това има по-голям риск от заразяване. Например, след къпане в не много чисти водни басейни, хората получават инфекции. Именно малки количества ушна кал предпазва от инфекция", обясни лекарят.

iStock/Getty Images

Иван Лесков каза още, че не е необходимо да се страхувате, че ще оглушеете от голямо количество ушна кал. За това се е погрижила човешката физиология.

"Самата ушна кал се отстранява периодично, докато дъвчем. Така секретът излиза и става на входа на ушния канал. Именно тогава го виждаме и казваме, че „ушите са мръсни”. Тогава можем да го почистим, но в никакъв случай не прониквайте с тампоните за уши дълбоко”, съветва Лесков.
 
БГНЕС