музика
музика / ThinkStock/Getty Images
Бели мъже и звезди на рока доминират в класацията за най-печеливши турнета на 2017 година, съставена от "Полстар" въз основа на продажбите на билети, предаде Ройтерс.
Най-високо класираните жени - Селин Дион и Лейди Гага, остават извън челната десетка.

Първенци в класацията са ирландските рокаджии Ю Ту с печалба в размер на 316 милиона долара от турнето "Joshua Tree", с което групата отбеляза 30-годишнината от излизането на едноименния си албум.

Мадона планира турне през 2018 г.

Второ място заемат американските рокаджии "Гънс ен роузис" с 292,5 милиона долара. Следва британската рок група "Колдплей" с 238 милиона долара.

В Топ 10 единственият мъж от смесен произход е Бруно Марс. Изпълнителят, който е с пуерториканско и филипинско потекло, е спечелил 200 милиона долара от концертната си обиколка.
Най-младият изпълнител в Топ 10 е 26-годишният британец Ед Шийран, чието турне му е донесло 124,1 милиона долара.

Гари Барлоу тръгва на самостоятелно турне

Най-високо класираните жени в Топ 20 са Селин Дион и Лейди Гага. Канадската певица заема 11-о място с печалби от 101,2 милиона долара, а ексцентричната поп звезда от САЩ е на 15-о място с 85,7 милиона долара от турнето си "Joanne".

Приходите от концертни обиколки, заработени основно от рок звезди, контрастират рязко с музикалните продажби в САЩ, където предпочитанията на потребителите клонят към хип-хопа и ритъм енд блуса.

"Форбс" обяви най-високоплатената жена в музиката

Общата печалба от 20-те най-касови турнета на 2017 г. възлиза на рекордните 2,66 милиарда долара. Сумата е с над 264 милиона долара по-висока от отчетената за 2016 г.
БТА