/ iStock
Витамин D е един от най-важните хранителни вещества за нашето здраве. Той играе ключова роля в регулирането на нивата на калций и фосфор в организма, което е от съществено значение за здравето на костите и зъбите.

Той също така има важна роля за имунната система и нервната система.

Един от най-големите източници на витамин D е слънчевата светлина. Когато кожата ни е изложена на слънце, тя произвежда витамин D. През зимата обаче това става много трудно. Затова е важно да се осигури достатъчно витамин D чрез храната или хранителни добавки.

Някои от най-добрите източници на витамин D са:

Рибните продукти,

като сьомга, сардини, треска и роба тон. 

iStock/Getty Images

Рибено масло

То е известно с високото съдържание на витамин Д и може да се консумира като добавка. 

Млечните продукти,

като яйцата. Любопитен факт е, че витамините и минералите са основно съсредоточени в жълтъка на яйцето.

iStock/Getty Images

Гъбите

също са добри източници на този витамин.

iStock/Getty Images

Черен дроб 

Около 90 г задушен телешки черен дроб съдържа 42 единици от така ценния витамин.

ThinkStock/Getty Images

В някои страни, където слънчевата светлина е по-малко достъпна, млечните продукти се обогатяват с витамин D.

През зимата, когато имунната ни система е по-слаба и рисковете от различни заболявания са по-високи, е изключително важно да се грижим за своето здраве и да поддържаме силна имунна система.