Дебели, тънки, оформени или естествени - веждите са важна част от лицето ни. Но освен за красота, те имат още няколко важни функции. Вижте ги:

На първо място – веждите предпазват очите от дъжд. Формата им е такава, че капките да се хлъзгат около очите.

Вежди като бодлива тел: Бихте ли го направили? (СНИМКИ)

Веждите обаче предпазват не само от дъжд, но и от пот. Когато челото ви се поти, има опасност тази пот да влезе в очите ни.

Някои учени твърдят, че от потта погледът ни може да се замъгли. В миналото това би било фатално, ако ни преследват опасни хищници. Днес това е също толкова важно – ако ви подгони контрольор, например.

вежди
Thinkstock/Getty Images

Веждите ни предпазват от изконния страх – да не ни влезе нещо в очите.

Но освен за броня, веждите имат и социална функция. Учени са открили, че те най-силно отразяват нашите емоции. Оказва се, че не очите, а именно веждите издават неща като изненада, интерес, объркване или дори агресия. С други думи, ако решите да ходите да играете покер - обръснете си веждите.

Вярва се, че веждите показват не само вашите лични емоции, но проявяват и емпатия или автоматична реакция към чувствата на околните.

Когато някой до нас плаче или се смее, веждите проявяват собствен характер и сами се движат имитирайки чуждите емоции. Но заради съвременната пластична хирургия, която често блокира част от лицевите мускули, тази емпатия не се вижда.

Още по темата:

Последен писък на модата: Паунови вежди (СНИМКИ)

Новата кралица на дебелите вежди

Тенденции в грима, които трябва да се забранят със закон (ВИДЕО)

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук