Вечната битка между пицата и бургера
Вечната битка между пицата и бургера / ThinkStock/Getty Images

Всички познаваме чувството да се върнеш от работа уморен и да няма нищо за ядене в хладилника. Тогава посягаме към най-бързия, лесен и вкусен вариант - пица или бургер. Според повечето световни класации, това са двете най-обичани и предпочитани храни, следвани от пастата.

Поради тази причина, foodpanda, подбра няколко интересни факти за пицата и бургера:

Пица:

Пицата възниква като едно обикновено парче пърленка, гарнирано с различни храни, достъпни за хората от Средиземноморието.

Пицата е бърз и удобен вариант за обяд или вечеря за работниците, които не са имали време за хранене с тристепенно меню.

Първите пицарии са били отворени в Неапол, Италия, от където тръгва и разпространението на брашното.

Днес може да намерите пици с хиляди разновидности в гарнирането - от зеленчуци, месо, сирене до шоколад.

Дните с най-големи продажби на пица са неделя и денят след Нова година.

Хранителна стойност: 266 калории на 100 грама

Кулинарни престъпления: 7 калорийни бомби, ужасно вкусни и вредни

Бургер:

Хамбургерите са изработени от говеждо месо, а не от шунка и има много дебати за това дали те действително са възникнали в Хамбург /Германия/

Въпреки това бургерите в днешния си вид са американско творение

Най-големият хамбургер е бил приготвен за бургер фестивала в Уисконсин. - 80 килограма.

Бургерите се консумират предимно в движение, докато пиците се хапват в седнало положение.

Пицата е по-поръчвана от бургера и в заведения, и в домашна обстановка.

Хранителна стойност: 295 калории на 100 грама

А вече има и ново откритие, благодарение на което няма да страдаме от дилемата дали да ядем пица или бургер. През 2013 година японски ресторант направи хибрид от двете, наречен Мегабургерпица. Новото ястие тежи 1,2 килограма.