/ Нова тв
Има ли шанс хората в Странджа-Сакар да се завърнат – тази неделя, на 18 юли, веднага след централната емисия новини на NOVA
Тази седмица в „Темата на NOVA” репортерът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев се отправят на пътешествие в областта Странджа-Сакар, за да разберат какво влияние е оказала програмата „Република на младостта“ върху живота на жителите, 40 години след стартирането ѝ. 

През 1982 г. държавата кани млади хора да се заселят в обезлюдяваща Странджа-Сакар с прословутото 22-ро постановление. Програмата обещава безплатно жилище за всеки и допълнителни 5 хиляди лева на семейство, което е огромна сума за това време. Предлагат се още места с инфраструктура, предприятия, модерни училища, детски градини, спортни обекти, дискотеки, кино.

Добре замислената идея обаче потъва безславно, оплитайки в мрежите си съдбите на стотици хора, превърнали се в статисти на утопичен проект. В градовете и селата, част от някогашната “Република на младостта”, днес са останали малцина. Социалното инженерство е променило съдбата им безвъзвратно и връщане назад няма.

Гледайте „Република на младостта“ в „Темата на NOVA“ на 18 юли, веднага след централната емисия новини.