В Рим представят луксозни ястия
В Рим представят луксозни ястия / netinfo
За мнозина месото от 300 евро килото може да изглежда лудост, но за любителите на лукса, сервирано на масата, то е истинско удоволствие.

Хамбургер с месо от кобе, намазано с гъши пастет, се смята за връх в хранителното удоволствие. Точно това суперскъпо ястие беше демонстрирано от главния готвач на римското Atelier del Gusto (Ателие на вкуса) в рамките на Панаира за хранителни продукти Cibus Roma 2007, предаде Пронтософия.

Според експертите високата цена на месото от кobe или wagyu се дължи на факта, че тази раса говеда, внасяна от Япония, се отглежда в продължение на дълго време и при доста особени условия. Този вид говеда биват „напивани“ с бира, а освен това биват масажирани и с лосион на базата на саке. Килограм от въпросното месо на едро струва 100-130 евро, но в ресторантите се предлага и за 300.

Друг скъп специалитет е златистият хайвер, който се придобива от рибата sterlet. Любимата в миналото храна на руските царе днес се харчи и за 50 хиляди евро килото. Като доста рядко и скъпо удоволствие за чревоугодници се смятат още и перките от риба-куче, както и лястовичите гнезда, по които са луди китайските милиардери. Европейските богаташи пък се бръкват дълбоко в джобовете си за бял трюфел, килото от който върви по 5 хиляди евро.