Два нови скелета бяха открити в руините на Помпей, древния римски град, унищожен от изригването на вулкана Везувий преди близо 2000 години, съобщи италианското министерство на културата от вторник, цитирано от световните осведомителни агенции.

Скелетите са били открити в сграда, известна като „Къщата на работещите художници“, и вероятно са на двама мъже, които са загинали при земетресението, съпътствало изригването, се казва в съобщението. Двата скелета, за които се смята, че са на мъже на възраст около 55 години, са намерени в приклекнала поза под стена, която се е срутила, преди районът да бъде покрит с вулканичен материал. По време на изригването през 79 г. от н.е. районът е бил в процес на реконструкция след земетресение няколко дни по-рано.

„През последните години разбрахме, че по време на изригването е имало силни, мощни съпътстващи сеизмични събития“, каза Габриел Цухтригел, директор на археологическия парк в Помпей. "Тези мъже са загинали не от задушаване с вулканична пепел, а от срутване, защото между техните натрошени кости бяха открити фрагменти от стени", допълни археологът.

В град Помпей, който се намира на около 23 км югоизточно от Неапол, през тази епоха са живеели около 13 хиляди души. Според археолозите изригването е отнело живота на поне 15-20% от населението. „Мъртвият град“ е открит за първи път през 1592 г. През вековете Помпей се е превърнал в лаборатория за формирането на съвременната археология и продължаващите разкопки там не спират да изненадват.

Археологическият комплекс остава един от най-посещаваните музеи в Италия.
Христо Кьосев/БТА